Att förhandla i jobbet skiljer sig från de förhandlingar man gör, exempelvis kring lägenhets- eller bilköp genom att de kräver att man framhäver sig själv.
Det viktigaste är att minnas dessa två saker genom hela förhandlingen: den egna kompetensen och bakgrunden, samt målet, i form av lön eller en eftersträvad position.
Idag räcker det inte med att vara duktig: man måste kunna visa det och framhäva det också, vid rätt tillfälle.
1. Klargör egna värderingar och mål. Första steget är att sätta sig ned och gå igenom vad man vill uppnå. Vilka utbildningar har jag? Vad har jag uppnått? vad har gått bra? Och sedan exakt vilka mål man har, pågående utveckling och förväntade framtida mål.
2. Känn ditt värde. Därefter gäller det att hitta strategier för att framhäva sig själv på ett bra sätt. Ett av de största misstagen är att påbörja förhandlingen utan att ha känna till eller kunna beskriva hur man adderar värde till företaget, hur framtiden ser ut och vad man kan erbjuda.
3. Känn företaget och branschen. Allting förändras, snabbt även företaget och branschen. Det gäller att vara påläst om de senaste nyheterna och framför allt de frågor som är relevanta för den förhandling som ska inledas. Att vara extra påläst är också en bra utgångspunkt för att ha rätt form av självkänsla och självförtroende. Det gäller att ha koll på kontexten för förhandlingen, alltså företagets kultur. Genom att ha känsla för sammanhanget undviker man att säga fel saker.
4. Lyssna och tala. Det är lätt att hamna i ena läget: en talar men inte den andra. Den som är väl förbered har tillräckligt mycket att säga för att fylla ut tomrummen och kan också luta sig tillbaka och lyssna när den andra personen talar.
5. Ha flera förhandlingspunkter. Ibland är vissa saker oförhandlingsbara, men går att komma förbi med motbud. Det kan gälla ansvar, beslutsmakt, lön eller möjligheter som ska förhandlas fram. Se till att ha en lista över alla punkter som ska diskuteras och glöm inte, eller lägg inte undan listan. Kolla en bit in på mötet att de viktiga punkterna är avklarade.
6. Ta ingenting personligt. Även personliga saker som sägs bör man skaka av sig. Ibland är otrevligheter från exempelvis en chef ett sätt att skaka sig ur en jobbig diskussion. Det gäller att fokusera på situationen, målen med förhandlingen och vad man själv vill uppnå. Oavsett vad det handlar om bör man framhäva sina styrkor och i den mån det finns svagheter är det inte ens eget ansvar att plocka fram dem, om det inte är till ens egen fördel.
7. Ha rätt tajming. Det gäller att ha hela bilden klar för sig: ett företag som har rekryteringsstopp- eller lönestopp, eller som gör nedskärningar är inte rätt tillfälle att ställa krav på en löneförhöjning och ett onödigt högt bud i en sådan situation kan uppfattas som taktlöst.
8. Skriv ned huvudpunkterna i punktform. När båda parter har kommit fram till ett resultat gäller det att se till att detta inte bara är muntligt, framför allt inte om det exempelvis gäller en rekrytering. En organisation eller chef som inte vill bekräfta överenskommelsen skriftligt är kanske ingen bra motpart. Läs igenom eventuella avtal noga innan de skrivs på.
9. Avsluta på ett positivt sätt. Mötet är inte över förrän båda parter skiljs. Det gäller att få båda parter att känna att båda har vunnit något. Oftast betyder detta någon form av kompromiss. Genom att avsluta mötet på ett bra sätt visar man en professionell attityd, även om inte alla krav har blivit tillgodosedda.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer