Region Uppsala och Region Sörmland har redan tagit ställning – nej till ansvarsfrihet.
Övriga regioner – Örebro, Dalarna, Västmanland – fattar beslut vid kommande fullmäktigesammanträde.
Men de tio politiker som riskerar att nekas ansvarsfrihet ligger lågt i diskussionen och hänvisar istället till en 14-sidig advokatinlaga med benämningen ”Varuförsörjningsnämndens svar på internrevisionens rapport”.
Delvis osaklig och med frågetecken kring metodval, genomförande och slutsatser, är det sammanfattande omdömet i advokatrapporten.
Agerande har fått bland annat det anlitade revisionsföretaget EY att gå i taket.
”Vi har många års erfarenhet av verksamhetsrevision men har aldrig varit med om att de mest berörda inte inkommit med synpunkter, inte förklarat varför och dessutom anlitat en advokatfirma för att formulera svaret på granskningen. Vi hoppas att våra uppdragsgivare, de förtroendevalda revisorerna, kan få mer information om orsaken till detta.”, skriver EY-revisorerna i ett svar på politikernas begärda ”granskning av granskarna”.
Den speciella modellen med en regiongemensam nämnd gör att respektive region har att ta ställning till ansvarsfrihet för sina ledamöter – 1-3 per region.
Klart är att Region Uppsala – som är värdregion inom ”femklöver-samarbetet” – och Region Sörmland inte beviljar ansvarsfrihet efter beslut i fullmäktige.
I en intervju med SR Uppland håller Erik Weiman (bilden) moderat ordförande i regionfullmäktige, med om beskrivningen att varuförsörjningsnämndens politiker ”inte gjort sitt jobb”.
-Det är inte så att varuförsörjningsnämnde är de enda som begått fel som ledde fram till materielkrisen i höstas, men det politiska ansvaret vilar tungt på nämnden och det fanns anledning för fullmäktige som det granskande organet att markera att man har ett ansvar om man sitter i en nämnd,, säger Erik Weiman, som dock inte tror att beslutet om nekad ansvarsfrihet leder till skadeståndsanspråk mot berörda politiker.
Även Region Dalarna lutar åt att neka ansvarsfrihet med ett sådant förslag till fullmäktige från revisorerna utifrån att nämnden ”på ett allvarligt sätt brustit i sin styrning, ledning och interna kontroll vilket medfört allvarliga verksamhetsskador för bland annat hälso- och sjukvården och ekonomisk skada för regionen”.
I Region Örebro är förslaget från revisorerna att nöja dig med en anmärkning mot politikerna.
Nyligen presenterades också en utredning, beställd av regionerna, som genomförts av Toivo Heinsoo med mildare kritik mot varuförsörjningsnämnden än EY:s tidigare granskning.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer