Inköp som görs utan korrekt upphandling. Dålig uppföljning. Bristfälliga attestrutiner. Otillräcklig kontroll av jäv vid inköp. Listan över vad revisorerna i Gnesta kommun klagar på efter att ha granskat kultur- och teknikförvaltningen är rätt lång.
Dessutom, skriver revisorerna, har mycket lite hänt sedan den förra översynen som skedde år 2013. Då pekades på ungefär samma brister.
Johan Rocklind, kommunstyrelsens ordförande i Gnesta, håller bara delvis med. Till Sveriges Radio P4 Sörmland säger han:
– Det har tagits fram en policy och det har anställts personer för att jobba med upphandlingsfrågor.
De många bristerna försvaras framför allt med kommunens dricksvattenproblem. Inom VA-verksamheten har det under två års tid arbetats intensivt med att åtgärda akuta brister för att säkerställa dricksvattenkvalitet, rening av avloppsvatten och arbetsmiljö.
Arbetet har kännetecknats av akuta åtgärder för att undvika sanktioner från tillsynsmyndigheter. Därför har det blivit en hel del direktupphandlingar.
– Kommunen har som ambition att minska antalet direktupphandlingar och upphandlar därför för närvarande ett ramavtal.
Förtroendevalda och tjänstemän ska nu analysera rapporten. Kommentarer och förbättringsåtgärder för den interna kontrollen ska presenteras till kommunstyrelsen i mars.
Akuta problem – då får upphandling stå tillbaka
Kommunrevisorerna i Gnesta är starkt kritiska till att kultur- och teknikförvaltningen satt upphandling på undantag. De alltför många direktupphandlingarna försvaras med behov av akutjobb för bland annat vattenförsörjningen.
| 2015-01-12
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer