Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Månadens profil
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
    • Anbudsutvärdering
    • Avtalsförvaltning
    • Entreprenadupphandling och AMA AF
    • Hållbar upphandling
    • Kvalificerad entreprenadupphandlare
    • Kvalificerad IT-upphandlare
    • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning
    • Leda upphandlingar effektivt
    • LOU på två dagar
    • Ramavtal
    • Robusta IT-avtal
    • Säkerhetsskyddad upphandling
  • Nätverk
    • Upphandlare
    • Avtalsuppföljning
    • Entreprenadupphandlare
    • IT-upphandlare
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
  • Platsannonsera

Alla leverantörer har inte rätt få en upphandling överprövad

RättsfallsanalysChristian Härdgård och Martin Bogg, Advokatfirman Delphi, refererar en ny dom från Högsta förvaltningsdomstolen som klargör vilka leverantörer som kan överpröva en upphandling.

| 2017-11-21

Fakta i målet

Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet genomförde en ramavtalsupphandling av it-drift. Upphandlingen genomfördes som ett förhandlat förfarande. Ramavtalets giltighet var 36 månader med möjlighet till förlängning med upp till 48 månader, alltså maximalt sju år.

En leverantör, som inte deltog i upphandlingen, ansökte om överprövning. Leverantören gjorde gällande att Kammarkollegiet brutit mot lagstiftningen genom att upphandla ramavtalet för att löpa under totalt sju år trots att ett ramavtal får löpa under längre tid än fyra år endast om det finns särskilda skäl.

I målet stod det klart att leverantören inte haft intresse av att delta i upphandlingen av affärsmässiga skäl, men hade för avsikt att delta i en kommande upphandling av liknande slag. Leverantören menade att leverantören led skada av den långa avtalstiden, eftersom leverantören stängdes ute från marknaden och från möjligheten till framtida anbudsgivning.

Såväl förvaltningsrätten som kammarrätten ansåg att leverantören inte kunde överpröva upphandlingen, eftersom så kallad talerätt saknades, och avvisade ansökan om överprövning respektive avslog överklagandet, eftersom leverantören inte haft intresse av att få kontrakt i upphandlingen.

Målet hamnade till slut i Högsta förvaltningsdomstolen som meddelade prövningstillstånd.

Domstolens bedömning

Högsta förvaltningsdomstolen säger att bolaget är en leverantör i LOU:s mening enligt 2 kap. 11 § LOU. För att kunna överpröva en upphandling krävs emellertid att leverantören anser sig ha lidit eller kunna komma att lida skada.

Frågan är om det leverantören anfört är tillräckligt för att leverantören ska ha rätt att ansöka om överprövning av upphandlingen eller om det därutöver krävs att leverantören ska ha haft ett intresse av att delta i den.

Högsta förvaltningsdomstolen framhåller att enligt artikel 1.3 i rättsmedelsdirektivet krävs att det ska finnas ett prövningsförfarande åtminstone för den som har eller har haft intresse av att få ingå ett visst avtal och som har lidit eller riskerar att lida skada till följd av en påstådd överträdelse.

Enligt förarbetena till LOU framgår att regleringen i 16 kap. 4 § LOU skulle motsvara direktivets bestämmelser.

För denna slutsats talade även att medlemsstaterna enligt rättsmedelsdirektivet ska vidta nödvändiga åtgärder för att beslut ska kunna prövas effektivt och i synnerhet så skyndsamt som möjligt.

Talerätten bör därmed inte tolkas så extensivt att bolag som inte önskar eller önskat delta i en viss upphandling ska kunna få den överprövad.

Mot denna bakgrund fann Högsta förvaltningsdomstolen att en förutsättning för att en leverantör ska ha rätt att få en viss upphandling överprövad är att denne har eller har haft ett intresse av att tilldelas kontrakt i samma upphandling.

Leverantören hade inte haft något sådant intresse och det är därmed inte taleberättigat. Överklagandet ska därför avslås.

Analys

Talerätt reglerar vem som har möjlighet att överpröva en upphandling eller överklaga en dom.

I de så kallade Rättsmedelsdirektiven (Rådets direktiv 89/665/EEG och 92/13/EEG), som ligger till grund för 20 kap. i nya LOU och 16 kap. i 2007-års LOU, görs ingen skillnad mellan det rekvisit som gäller för talerätt och skaderekvisitet.

Att säga att en leverantör inte lider skada är alltså detsamma som att leverantören ifråga inte har talerätt.

Högsta förvaltningsdomstolen snävar i avgörandet in kretsen leverantörer som ska anses kunna lida skada av en upphandling och som därmed har möjlighet att få en upphandlingen överprövad.

Vi välkomnar denna utveckling – en leverantör som inte ens haft ett intresse av att delta i en upphandling bör inte ha möjlighet att överpröva upphandlingen med den tidsutdräkt som detta medför för parterna.

Handläggningstiderna i förvaltningsdomstolarna blir allt längre, något som blivit ett allvarligt problem. Enligt vår mening tjänar alla parter på, såväl upphandlande myndigheter som leverantörer, att endast de leverantörer som har ett kvalificerat intresse av att få myndighetens agerande kontrollerat av domstol kan överpröva upphandlingen.

Hur kammarrätterna och förvaltningsrätternas bedömningar gällande skada kommer att utveckla sig efter Högsta förvaltningsdomstolens uttalande är högst intressant. Om domstolarna över tid fortsätter att höja kraven för skada kan detta innebära en märkbar förändring av rättsläget.

Vi kommer med spänning att följa denna utveckling.

Målnummer och domstol

Högsta förvaltningsdomstolens dom den 10 november 2017 i mål nummer 4876-16.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis uttalar Högsta förvaltningsdomstolen att en förutsättning för att en leverantör ska ha rätt att få en viss upphandling överprövad är att denne har eller har haft ett intresse av att tilldelas kontrakt i samma upphandling.

En leverantör som inte har något sådant intresse är inte taleberättigad och kan inte överpröva en upphandling.

Läs mer: JuridikRättsfallsanalys

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

5 kommentarer på "Alla leverantörer har inte rätt få en upphandling överprövad"

  1. LXV skriver:
    21 november, 2017 kl. 08:55

    Vad hade hänt om anbudsgivaren överprövade upphandlingen under pågående anbudstid? Hade den då ansetts ha talerätt?

    Demensen har helt tagit över HFDs kuloarer…

  2. /T skriver:
    21 november, 2017 kl. 08:59

    Hur tänkte du nu? Om det är en anbudsgivare så är det inte en som inte ämnar lämna anbud. Då har man lämnat anbud och då går knappast denna dom att applicera på ditt scenario.

  3. LXV skriver:
    21 november, 2017 kl. 10:16

    Hur vet en domstol om en anbudsgivare överhuvudtaget ämnar att lämna anbud om anbudstiden ännu inte har gått ut?

    Föreställ dig en situation där en leverantör överprövar upphandlingen innan anbud har inlämnats; skulle den få talerätt då tycker du?

  4. /T skriver:
    21 november, 2017 kl. 11:28

    Jag ser inte vad skillnaden ska vara. Det svåra här är att bevisa att någon inte ämnar lämna anbud oavsett när klagandet sker. I det här fallet har den klagande skrivet att den ämnar lämna nästa upphandling och domstolen tolkat som den inte tänkt lämna i denna och därmed inte kan anses lida skada och har då inte talerätt.

  5. LXV skriver:
    21 november, 2017 kl. 13:37

    Skillnaden finns i tidpunkten för överprövningsbegäran i förhållande till upphandlingens anbudstid.

    Det är juridiskt inkonsekvent att behandla anbudsgivare på olika sätt beroende på när i (anbuds)tiden som de överprövar upphandlingen. På samma sätt är även skaderekvisitet “har lidit eller kunnat lida skada” ohållbart och diskriminerande eftersom det tillämpas olika beroende på om en upphandling överprövas innan respektive efter att sista anbudsdag har passerat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler nyheter

Foto: Ewa Ahlin.

Uppsala får rätt mot ”fyra stora”

Uppsala kommun hade lagstöd för att reservera en uppmärksammad upphandling av vård- och omsorgsboende för idéburna organisationer.

Slottner: Ökad konkurrens och minskat krångel

Debatt

Nu när EU:s upphandlingsdirektiv revideras har vi en unik möjlighet att göra offentlig upphandling enklare och mer ändamålsenlig. Regeringen vill se mindre fokus på regler till förmån för ökad konkurrens och minskat krångel, skriver civilminister Erik Slottner.

Malin Sievers

Malin efter Olof

Karriär

Malin Sievers tar plats i Addas koncernledning som ny chef för dess inköpscentral från 1 juni.

Bolagsverket

Kontrolltjänst med förhinder

En första, begränsad version av Bolagsverkets tjänst för samordnad registerkontroll kan vara klar i slutet av 2026. Myndigheten ser dock en rad svårigheter i utvecklingsarbetet fram till en planerad slutprodukt 2028.

Riksdagsenighet om IPI

Upphandlingslagarna går mot nya ändringar 1 juli efter riksdagsbeslut som anpassning till EU:s IPI-förordning.

Foto: Mostphotos

Utlovar enklare annonsering

Verktyget Tendsign kritiseras för att vara svårt och tidsödande att använda för efterannonsering. Nu utlovar leverantören Mercell förbättringar.

Lediga jobb

Tillsvidareanställd upphandlare

Upphandlare/inköpare till Haninge kommun

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

Upphandlare med inriktning mot entreprenad

Senaste nyheterna

Tillsvidareanställd upphandlare
Upphandlare/inköpare till Haninge kommun
Uppsala får rätt mot ”fyra stora”
Slottner: Ökad konkurrens och minskat krångel
Malin SieversMalin efter Olof
BolagsverketKontrolltjänst med förhinder
Riksdagsenighet om IPI
Utlovar enklare annonsering
Nya perspektiv från syd
Växer med kommunsamverkan
Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall
Politisk träta om extramiljoner
Inköpsvolymen ökar kraftigt
Slottner.Fler ska arbeta mot korruption
Upphandlare med inriktning mot entreprenad
Han är KKV:s nye chefsjurist
Stämmer leverantör på miljoner
Människan bakom arbetet i avtalet
Eleonor är Västerås “avtalsdetektiv”
Upphandlare pressas av AI-anbud
ANNONS FRÅN INDUS OCH EXPANDIA

Guide–upphandla moduler

Upphandling24 har tillsammans med bolag i branschen tagit fram en guide för att upphandla moduler. Här får du tips och råd från upphandlare, leverantörer och jurister. Ladda ner kostnadsfritt >

Mest visade inlägg

  • Politisk träta om extramiljoner
  • Inköpsvolymen ökar kraftigt
  • Utlovar enklare annonsering
  • Fler ska arbeta mot korruption
  • Han är KKV:s nye chefsjurist
  • Upphandlare pressas av AI-anbud
  • Stämmer leverantör på miljoner
  • Nya perspektiv från syd
  • Slottner: Ökad konkurrens och minskat krångel
  • Växer med kommunsamverkan

Läsarnas åsikter

Amanda : Upphandlare saknar kriskunskap
Hej Emelie! Tack att du uppmärksammade att länken inte fungerade, det är nu fixat och du kan läsa rapporten här:…
Per Johansson : Upphandlare saknar kriskunskap
Varför är frågan ställd till upphandlare? Naturligtvis ska den kunskapen finnas i en organisation men den behöver inte finnas hos…
Jenny : Därför uteblir efterannonserna
Hej Jens, Jag förstår din tanke, men skillnaden är nog att många upphandlare gör många upphandlingar per år, och då…
Emelie : Upphandlare saknar kriskunskap
Väldigt intressant läsning, som förhoppningsvis kommer leda till satsningar runt om i landet som i sin tur resulterar i mer…
Jens : Därför uteblir efterannonserna
Men hallå! Som egenföretagare måste jag varje månad lämna in det ena och det andra till skatteverket och andra myndigheter.…
Yngve Westerlund, MobistikUtveckling : Särskild kollektivtrafik hotas av ineffektivitet
Tack Nobina för ett välinformerat och viktigt inlägg kring den särskilda kollektivtrafiken, som i Danmark går under samlingsnamnet Flextrafik. Här…
Wild Boy : Inköpsvolymen ökar kraftigt
Offentlighetsprincipen mm i alla ära men det känns mer än olustigt att behöva ge uppgifter om min arbetsgivares och min…
Jonte : Inköpsvolymen ökar kraftigt
Håller med Peter! Tendium känns lite som bondfångeri i vetenskaplig förklädnad. Vi som jobbar med upphandling har väl alla råkat…
Joker : Inköpsvolymen ökar kraftigt
Less upphandlare : Därför uteblir efterannonserna
Ja håller fullt ut med alla kommentarer ovan. Har givit upp på att efterannonsera om jag har flera anbudsområden och…

Aktuella utbildningar

  • LOU på två dagar | 6-7 maj
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 8 maj
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 22-23 oktober
  • Ramavtal – fördjupnings­kurs | 6 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 20 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | Hösten 2025
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025
  • Anbuds­utvärdering | Hösten 2025
  • Hållbar upphandling | Hösten 2025
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025

Få vårt nyhetsbrev

Håll dig informerad om de senaste nyheterna inom offentlig upphandling! Prenumerera på Upphandling24:s kostnadsfria nyhetsbrev.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde *
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

RSS Analyser från Inköpsrådet

  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Bo Nordlin

Kontaktuppgifter

Adress: Upphandling24, Tegnérgatan 39, 111 61 Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »