I går hölls en Aktuell debatt om villkor för offentlig upphandling i riksdagen. En sådan begärs av ett parti i riksdagen som vill debattera en viss fråga. Att det var Socialdemokraterna som begärde debatten väckte förvåning hos oppositionspartierna eftersom debatterna hittills använts av just oppositionen för att debattera frågor där ansvariga ministrar, enligt reglerna, är tvingade att medverka. Det här var första gången ett regeringsparti begärt en Aktuell debatt.
I debatten tog civilminister Ardalan Shekarabi taxi- och åkeribranschen som exempel på vad som skulle debatteras och hänvisade till ett möte med taxiförare och företagare som han haft dagen innan:
– I taxibranschen står det offentliga för hälften av inköpen, hälften av konsumtionen. Det är precis dessa inköp som orsakat social dumpning för svenska löntagare och företagare i dag. Det är inte så att upphandlande myndigheter inte känner till hur deras beteende påverkar förhållanden för dem som arbetar i verksamheterna. Hade Stockholms läns landsting bestämt att krav på villkor enligt svenska kollektivavtal skulle följas vid färdtjänstupphandlingarna, att dumpning av svenska löner och arbetsvillkor inte skulle vara en konkurrensfördel vid upphandlingen, då hade de åkare och förare som jag träffade i går haft en annan verklighet, sa civilministern.
Han menade att vissa upphandlande myndigheters logik är att upphandlingar måste bli så billiga som möjligt. Att ju lägre lön för dem som jobbar, desto mer valuta för skattebetalarnas pengar – att det är rätt att låta företag som har lägre lönekostnader ha en konkurrensfördel.
Ardalan Shekarabi uppmanade Sveriges riksdag att lösa detta.
– Sveriges riksdag kan och bör stå upp för svenska löner och villkor på svensk arbetsmarknad. Vi kommer i dag att få höra att det inte går. Vi kommer att få höra att EU-rätten sätter stopp för detta. Men det är klart att det går – om vi vill. Problemet är att vi i Sverige är mer katolska än påven när det gäller implementeringen av EU-rätten. Det går bevisligen i andra EU-länder som också har EU-rätt. Där går det att ställa krav på sjysta villkor. Varför ska vi skämmas för den svenska modellen? sa Shekarabi och startade med det en skarp ordväxling om EU-rätten, men kanske framför allt om vad “den svenska modellen” innebär.
Maria Malmer-Stenergard från Moderaterna menade att ingen av riksdagspartierna är emot sjysta villkor på arbetsmarknaden.
– Svaret på att det förekommer osjysta villkor i offentlig upphandling kan inte stavas osjysta villkor för landets alla jobbskapare. Att lagstifta om krav enligt kollektivavtal är att välja en mycket enkel väg som leder oss fel. Den enkla vägen är en väg som slår urskillningslöst och som främst drabbar de små företagen, de som är Sveriges jobbmotor, de som utgör 99 procent av alla företag.
Hon menade också att ministerns prioritering är märklig.
– Jag måste säga att jag är lite förvånad över ministerns fokus. Om sex dagar är det nämligen deadline för implementeringen av EU:s direktiv. Regelverket är alltså kraftigt försenat, och Lagrådet har haft historiskt omfattande kritik. Men i stället för att fokusera på att förbättra detta förslag och se till att få regelverket på plats fokuserar man i stället på helt andra regler som vi inte alls behöver få på plats och som dessutom leder till färre jobb, sa Malmer- Stenergard.
Emil Källström från Centerpartiet var ännu hårdare i sin kritik mot förslaget och menade att det kommer att missgynna de små och växande företagen.
– Det kommer att förknippas med en hel del krångel, och det kommer givetvis att gå ut över de totalt sett 60 procent av Sveriges småföretag som inte har tecknat kollektivavtal. Vi ser att de förändringar som regeringen aviserar kommer att missgynna svenska företag gentemot utländska konkurrenter. Ett antal krav, däribland de som rör försäkringsfrågor och tjänstepension, är sådana krav som man inte kan ställa på utländska konkurrenter. Svenska företag som deltar i en upphandling missgynnas gentemot sina utländska konkurrenter.
Han menade att det är en del av en krigsförklaring mot den svenska modellen.
– Detta är någonting som inte kan accepteras. Det får ses i ett sammanhang. Det är en del av regeringens ensidigt uppflaggade krigsförklaring till försvar för den svenska modellen. Men frågan är: Vad är det man egentligen menar med den svenska modellen? Jag trodde inte mina öron, eller för den delen mina ögon, när jag insåg att det nu plötsligt är en del av den svenska modellen att hundratals offentliga upphandlare på lokal, regional och nationell nivå helt plötsligt ska tolka och värdera kollektivavtal.
Vidare menade han att förslaget är en mycket ogenomtänkt produkt som regeringen aviserar att den ska lägga fram, samt att samförstånd och samarbete, som han pekade på skulle vara regeringens honnörsord, enligt honom verkar ha ersatts med konflikt och kamp.
– Låt mig då vara lika tydlig i gengäld. Lägger regeringen fram en proposition som innebär att svenska småföretag missgynnas gentemot sina större konkurrenter kommer Centerpartiet inte att stå bakom den propositionen. Lägger regeringen fram en proposition som innebär att svenska företag missgynnas gentemot sina utländska konkurrenter är det en proposition som Alliansen inte kommer att stå bakom. Lägger regeringen fram en proposition som innebär att svenska småföretag och svensk företagsamhet som helhet missgynnas gentemot sina större respektive utländska kollegor är det en proposition som jag hoppas och tror inte kommer att samla stöd i Sveriges riksdag. Den kommer att fällas, sa Källström.
Efter debatten nådde Upphandling24 Emil Källström på telefon för att få veta om Alliansen nu kommer att göra allt för att fälla förslaget.
– Jag hoppas de tar tillbaka förslaget för att göra om och göra rätt. De har lagt en proposition som missgynnar de 60 procent av Sveriges småföretag som inte har tecknat kollektivavtal.
Men Ardalan Shekarabi menar ju att svenska företag missgynnas av om kraven på kollektivavtalsliknande krav inte införs?
– Vi vill att mer av kakan från offentliga upphandlingar ska gå till mindre företag. Det gör man inte med att ställa ett antal krav som inte kan ställas på utländska konkurrenter, som försäkring och pension. Dessutom undrar jag vilka av de 700 avtal som ska gälla. Risken finns att man i tajta organisationer i mindre kommuner kommer att finnas ett starkt incitament för att välja bort småföretag.
Så ni i Alliansen kommer att göra allt för att stoppa förslaget i riksdagen?
– Ja.Vi vill inte ha en situation där ytterligare ett lager av jurister och administratörer ska tolka krav som missgynnar svenska företag, säger Emil Källström.
Hela debatten går att se och läsa på riksdagens hemsida.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer