Trots kritiken mot att många offentliga upphandlingar avgörs på lägsta pris visar det sig att just detta var det vanligaste urvalskriteriet under fjolåret. Hälften av upphandlingarna gick på lägsta pris och 44 procent på det ekonomiskt mest fördelaktiga” anbudet. För sex procent av upphandlingarna har tilldelningskriteriet inte framgått av de dokument som samlats in.
Tidigare har kriteriet ekonomiskt mest fördelaktiga anbud varit vanligare, men med små skillnader.
– Detta behöver inte betyda att kvalitet har fått stå tillbaka vid upphandlingar, poängterar Dan Sjöblom som just fått regeringens förordnande som generaldirektör för Konkurrensverket i ytterligare tre år.
I praktiken kan det faktiskt vara precis tvärt om. Specifika och hårdare krav på kvalitet har blivit vanligare i upphandlingar och att det just därför är möjligt att använda lägsta pris som tilldelningskriterium.
– Detta är ett område som förtjänar djupare diskussion framöver, säger Dan Sjöblom.
Nästan åtta procent (7,8 procent för att vara exakt) av upphandlingarna som gjordes under 2013 blev överprövade. Upphandlande myndighet har fått rätt i sju av tio sakprövade överprövningar i förvaltningsrätt.
Upphandlingar med flera anbudsgivare blir oftare överprövade än de som lockat få företag. Transportupphandlingar löper allra störst risk att hamna i domstol. Överprövningar något vanligare vid ekonomiskt mest fördelaktiga anbud.
Rapporten Siffror och fakta om offentlig upphandling (pdf) är baserad på uppgifter från bland annat Visma Commerce, Statistiska centralbyrån och Domstolsverket. Syftet med publiceringen är att bidra med underlag för diskussion och debatt om offentlig upphandling.
Allt fler upphandlingar går på pris
Fler offentliga upphandlingar avgörs på lägsta pris än på urvalskriteriet ekonomiskt mest fördelaktiga anbud. Det framgår av den analys av fjolårets upphandlingar som just ställts samman av Konkurrensverket.
| 2014-12-04
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer