Kammarrätten har gått Sanofi Pasteur MSD till viljes i landstingens upphandling av HPV-vaccin mot livmoderhalscancer. Beslutet är att upphandlingen, som utförs av Stockholms läns landsting, ska göras om.
– Det är ett viktigt beslut som Kammarrätten har fattat och vi är glada över att ha fått gehör i domstolen, säger Einar Vollan, vd för Sanofi Pasteur MSD, som uppmanar landstingen att skyndsamt besluta om en ny upphandling.
Ursprungligen handlade den årslånga striden om hur de båda konkurrerande vaccinen bedömdes vid upphandlingen. Glaxo Smith Kline vann med vaccinet Cervarix – som till skillnad från Sanofi Pasteurs Gardasil inte skyddar mot kondylom.
Fast det var inte i denna fråga som fällde upphandlingen. Det förlorande bolaget menade också att landstingen använt sig av en otillåtet lång avtalstid och får här medhåll av Kammarrätten.
Landstingen har angett ramavtalstiden till två år med möjlighet till förlängning i ytterligare två år. Dessutom finns en klausul som gör det möjligt att förlänga avtalstiden med ytterligare sex månader, sammanlagt alltså fyra år och sex månader. Förlängningen skulle kunna träda i kraft om nästkommande upphandling försenades på grund av omprövning.
Kammarrätten konstaterar att ramavtalstiden enligt LOU får sträcka sig längre tid än fyra år enbart om det finns särskilda skäl. Dessa skäl ska dessutom vara kopplade till det som upphandlas.
Stockholms läns landsting ser särskilda skäl för en så lång ramavtalstid. Om kontraktsskrivningen i kommande upphandling försenas skulle det kunna leda till ett avbrott i vaccineringen av unga flickor och risk för deras framtida hälsa.
Enligt domen är de hälsoskäl som åberopas inte kopplade till vaccinet. Landstingen har istället tagit argumenterad med de konsekvenser som en eventuell överprövning skulle kunna få.
Klausulen om möjlighet till förlängning i sex månader bedöms som en otillbörlig begränsning av konkurrensen. Därför måste upphandlingen göras om.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer