Statskontoret har på regeringens uppdrag genomfört en myndighetsanalys av Upphandlingsmyndigheten, UHM.
Enligt analysen håller myndigheten hög kvalitet i genomförande och leveranser.
Samtidigt finns utrymme för förbättringar.
Upphandlingsmyndighetens nya statistiktjänst är ett välkommet tillskott den offentliga upphandlingsstatistiken, som under lång tid har varit eftersatt, konstaterar Statskontoret.
Ett stort problem är dock att en majoritet av annonserade upphandlingar i dag helt saknar efterannonser, trots de krav om efterannonsering som finns i lagstiftningen.
Statskontoret uppmanar därför Upphandlingsmyndigheten att analysera vilka upphandlande myndigheter och enheter som inte uppfyller kraven om annonsering och efterannonsering och sedan informera dessa.
Upphandlingsmyndigheten bör även uppmärksamma Konkurrensverket på dem som, trots påminnelser, inte fullföljer kraven i upphandlingslagstiftningen, skriver Statskontoret.
…och sen då? Det saknas sanktioner, såsom tillsynsavgifter, för myndigheter som ej följer dessa regler.
Se då till att efterannonsringsformuläret är enklare att fylla i och framförallt tydligare i vilka uppgifter som faktiskt ska anges och hur man ska tänka när man fyller i, framförallt i de fall det rör sig om upphandlingar som är uppdelade i flera anbudsområden och när ramavtal ingås med flera leverantörer och avrop ska ske genom förnyad konkurrensutsättning. Det största problemet är hur man då ska se på avtalets värde. I det läget vet man ju inte vem som kommer att vinna resp. avrop. Dessutom är det svårt att veta hur man ska se på begreppet SME. Ska man se på det enskilda bolaget som lämnat anbudet eller på den koncern som bolaget ingår i? Vad gäller om bara vissa kriterier i den gängse definitionen är uppfyllda? TendSign har dessutom försvårat en hel del genom att vissa fält i efterannonsen har automatgenererats in i formuläret och inte går att ändra, även om uppgifterna blir fel. Alltså: gör det enklare att fylla i så ska ni se att fler efterannonserar! Generellt sett vill folk faktiskt göra rätt. Statistiken hjälps heller inte av att fel värden läggs in i efterannonserna för att man inte vet eller är osäker på hur vissa uppgifter bör läggas in och då förfelas en stor del av syftet med efterannonserna. Har påtalat detta många gånger för både TendSign och Upphandlingsmyndigheten.
Håller med kommentar ovan. Det enda värde som med säkerhet går att sätta för en ramavtalsupphandling är ju takvolymen, och den påverkas inte av vilka anbud som kommit in. Om något borde förväntat värde på priskorgen jämföras med vinnande värde – men den siffran är oanvändbar i den typ av statistik som hämtas in. Överhuvudtaget borde efterannonsformulären se väldigt olika ut beroende på vad som upphandlas.