Redan i sitt svar på upphandlingsutredningens delbetänkande ansåg SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, att beloppsgränserna för direktupphandling borde höjas rejält. Den synpunkten återupprepas i remissvaret (pdf) på utredningens slutbetänkande.
Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting, säger att förslagen om direktupphandling är viktiga för medlemmarna:
– Att höja gränserna för direktupphandling skulle betyda mycket för kommuner och landsting och är något vi länge har krävt. Men vi vill se en ännu högre gräns än den utredningen föreslår.
Förslaget om en fördubbling till 600 000 kronor är inte tillräckligt. SKL vill att gränsen för direktupphandling av varor och tjänster ska följa EU-direktivets tröskelvärden.
– Då skulle våra medlemmar i stället kunna lägga krut på de stora upphandlingarna där man både kan göra stora besparingar och nå bättre kvalitet i det man upphandlar.
SKL håller på det stora hela med i de flesta av utredningens utredning. Något som bedöms särskilt viktigt är att koncentrera upphandlingsmålen till färre domstolar och att direktupphandling ska få användas temporärt under pågående överprövning.
Anders Knape vill dessutom se en övre tidsgräns för hur länge varje domstolsinstans ska få arbeta med ett ärende:
– Förvaltningsdomstolar ska kunna avgöra ett ärende på tre månader och de måste ges resurser att hålla tidsgränserna. För kammarrätterna ska tidsgränsen vara fyra månader, säger han.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer