Avregleringen på apoteksmarknaden har gjort det möjligt för landstingen att spela ut konkurrenterna mot varandra vid upphandling av läkemedelsförsörjning. Fast efter två snabba strukturaffärer decimeras nu antalet apoteksföretag.
Apotek Hjärtat stärker sin ställning som landets nästa största kedja efter Apoteket genom att köpa Vårdapoteket. Efter affären har Hjärtat 303 apotek och en omsättning på drygt 9 miljarder kronor.
Anders Nyberg, vd för Apotek Hjärtat, säger att förvärvet passar väl in i tillväxtstrategin:
– Genom tillgången till Vårdapotekets vårdnära lägen och kompetenta medarbetare stärker vi ytterligare vår tillgänglighet och service till kunderna.
Vårdapoteket försörjer sjuk- och hälsovården i flera regioner och landsting plus ett antal privata vårdgivare med läkemedel och farmaceutiska tjänster. Apotek Hjärtat har ambitionen att fortsätta utveckla denna verksamhetsgren.
– Vårdapoteket har varit framgångsrika i flera upphandlingar och lyckats mycket bra med att bygga sin verksamhet inom vård och omsorg. Förvärvet innebär att Apotek Hjärtat på allvar tar klivet in på denna marknad, säger Anders Nyberg.
Oriola-KD, som står bakom Kronans Droghandel, slukar för sin del apotekskedjan Medstops 65 apotek. Tillsammans får Medstop och Kronans Droghandel 290 apotek, 1 900 anställda och en marknadsandel på cirka 21 procent.
– Det här är positivt för kunderna att apoteken i kedjorna får en ägare som kan lägga mer kraft på att utveckla sortimentet, servicen och tjänsterna, säger Lars Birkeland, vd på Kronans Droghandel.
Affären måste godkännas av Konkurrensverket och Läkemedelsverket. Fram till det sker kommer verksamheterna att drivas i konkurrens.
Mats Bergman, professor i nationalekonomi vid Södertörns högskola, ser ytterligare samgåenden framför sig. Till Dagens Apotek säger han:
– Min gissning är att två av de stora aktörer som finns kvar kommer att försvinna.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer