Monica Green (S), ledamot i finansutskottet, inledde debatten, inför det beslut som tas i eftermiddag om nya upphandlingsregler, med att kommentera finansutskottets nej till de delar av förslaget som handlar om att myndigheter vid behov ska ställa krav på arbetstid, lön och semester för leverantörernas personal.
– Det är osunt, osmart och omodernt, sa Monica Green.
Osunt för att hon menade att skattebetalarnas pengar nu kommer att används till oseriösa företag och osmart för att propositionen bygger på EU-direktiv. Omodernt ansåg hon det vara att inte ta hänsyn till arbetstagarnas skydd.
Hon fick mothugg av Maria Plass (M) som menade att regeringen går längre än vad EU-direktiven kräver.
– Det skapar ett tydligt regelverk med dyra upphandlingsprocesser som följd, sa hon.
Jakob Forssmed (KD), tyckte att mycket i propositionen om nya upphandlingsregler är bra, men inte de delar som finansutskottet valt att lyfta ur propositionen.
– Lagförslaget håller inte måttet utan försvårar och leder till sämre upphandlingar. Det riskerar också att motverka syftet med EU-direktivet eftersom små företag missgynnas, sa han.
Jan Ericson (M) pekade också på att de fyra paragraferna lyfts ut av en anledning.
– Det handlar om fyra paragrafer av tusen. Fyra paragrafer där regeringen har klantat sig. En undermålig lag ska inte antas i riksdagen, sa Jan Ericson.
Han ansåg också att det var besvärande att Monica Green, men även regeringen, inte förstått vad paragraferna skulle få får konsekvenser.
– Det är en absurd debatt där man inte verkar förstå den lagtext man lagt fram i propositionen, sa Jan Ericson.
Ulla Andersson (V) menade att oppositionen siktat in sig på krånglet genom att peka på de särskilda kontraktsvillkoren.
– Propositionen ställer samma villkor på svenska som på utstationerade företag. Allt annat är falskt, läs i propositionen på sidan 834, sa hon.
Oscar Sjöstedt (SD):
– Debatten gör det otroligt tydligt att Sverige leds av en minoritetsregering. Men den agerar som om den inte var det. Jag tycker att det borde vara självklart att förankra sina förslag innan man lägger fram dem, sa han.
Debattläget var i vissa stunder hett.
– Jag blir mycket frustrerad av den här debatten. Det talas mot bättre vetande om att det finns partier som vill ha social dumpning. Så är det självklart inte, sa Jakob Forssmed och tackade Janine Alm Ericson (MP) för hennes anförande om allt som propositionen i stort kommer att förbättra.
– Äntligen ligger ett förslag om nya upphandlingsregler uppe för beslut som leder till ett mer rättvis, hållbart och jämställt samhälle. Med dessa förbättrade krav tar vi ett stort steg framåt, men inte ända fram, sa Janine Alm Ericson.
Peter Helander (C) tyckte också att det var mycket i propositionen som är bra, men motsatte sig bilden av att oppositionen är emot schysta villkor.
– Vi ska ha schysta villkor men också schysta upphandlingsregler. Det är ett ingrepp om vi ska ha upphandlare som ska tolka kollektivavtal. Det skulle också stärka den centraliseringsprocess som regeringen driver, sa Peter Helander.
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) ansåg att det borde gå att komma överens.
– Den cementerade blockpolitiken fördummar svensk politik. Det kommer att kunna användas i sociala medier att regeringen förlorade, men det är ju inte oss det är synd om. En femtedel av Sveriges affärer kommer från offentliga upphandlingar. I taxibranschen står vi för 50 procent av intäkterna. Om det röstas som förslagen ligger kommer vi att vara enda landet i Norden som tillåter sämre villkor för våra egna löntagare, sa civilministern.
Peter Helander undrade i en replik om regeringen lyssnat på remissinstansernas synpunkter och menade att regeringen inte tagit den hänsyn som de önskat.
– Vi vill hitta en kompromiss, sa Peter Helander.
Ardalan Shekarabi avslutade sitt anförande med att uppmana alla ledamöter att följa med honom ned till Centralstationen för att där berätta varför de taxichaufförer som finns där inte får de villkor de har rätt till.
– Jag tycker du ska gå ner och berätta varför regeringen misslyckats med att lägga ett förslag som vi inte kunnat acceptera. Hela ansvaret för eventuella EU-sanktioner och arbetsrättsliga villkor är regeringens ansvar, sa Jan Ericson.
Beslut kommer senare i eftermiddag.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer