Anta att någon frågar ett antal slumpvist utvalda företag ”Vad tycker du om miljöarbetet i din kommun?” och baserat på det utser den bästa och sämsta miljökommunen i Sverige. Det skulle vara en rankning som inte direkt kan jämföras med den rankning över Sveriges bästa miljökommun som Aktuell Hållbarhet och Miljöbarometern gör.
Det är ju en sak att göra en rankning utifrån ett antal olika enkäter och nyckeltal och en helt annan att göra den utifrån svaren på en enda attitydfråga från en mindre samling respondenter.
Sanningen är att det inte finns någon som gör en jämförelse för upphandling som liknar Sveriges bästa miljökommun. Ingen tidning, inte SKL och absolut inte Svenskt Näringsliv. Det Svenskt Näringsliv gör är att mäta attityd, det är en temperaturmätare. Det kan vara viktigt. Men det är inte detsamma som att mäta egenskaperna hos kommunernas tjänster.
När det gäller mätningar av vad en kund, leverantör, medborgare eller annan tycker är det något vi alla ofta stöter på, inte minst som respondenter. På Inköps- och upphandlingsförvaltningen i Göteborgs Stad har vi under första halvåret 2018 lagt tid på formerna för hur vi mäter leverantörernas åsikter och vi kan konstatera att det finns många frågor att hantera längs vägen. Exempelvis:
- Vilka är vår respondentgrupp och hur säkerställer vi att vi når rätt i våra utskick?
- Hur många ska undersökningen gå till och ger det tillräckligt många respondenter för att vara trovärdigt?
- Hur många frågor kan vi ställa, där önskan att få mycket kunskap ställs mot den gräns som respondenterna har för när det blir för många frågor?
- Hur formulerar vi bra frågor som är entydiga för alla?
Detta är exempel på diskussionsområden vi haft uppe under våren men fler utmaningar finns.
Ett bra exempel på en kundundersökning som fungerar är Löpande Insikt. Den mäter vad mottagaren av olika delar av kommunernas myndighetsutövning tycker om en kommun. I dag är det Sveriges Kommuner och Landsting som sköter undersökningen för de 171 kommuner som är med i den. Tyvärr är inte upphandling ett område för Löpande Insikt, då upphandling inte är myndighetsutövning.
När vi har arbetat med vår undersökning av vad våra leverantörer har för åsikt om oss, våra upphandlingar, avtal och vår service så har vi utgått ifrån Löpande Insikt. Tillsammans med en av de leverantörer som är godkänd att arbeta med undersökningen så har vi arbetat fram ett nytt frågeområde för upphandling.
Här har vi så långt vi kunnat hållit oss till de frågor och den struktur som finns i Löpande Insikt. Under augusti kommer vi att testa undersökningen i en pilotomgång för att sedan kontinuerligt mäta våra leverantörers åsikter.
I den undersökning Ellen Hausel Heldahl och Birgitta Laurent från Svenskt Näringsliv hänvisar till finns en enda fråga som berör upphandling, den lyder ”Hur tycker du att kommunens upphandling är i din kommun idag? Hur fungerar det?”.
Enkäten skickades till 600 av 60 000 företag i kommunen, den har besvarats av 201 företag och av dessa anger drygt 120 företag att de haft en kontakt med en tjänsteman på kommunen under det senaste året.
Inga bakgrundsfrågor ställs om kontakterna gäller bygglov, miljötillsyn, parkeringsfrågor, gatljuset, upphandlingsärende eller något helt annat. Det är alltså 0-120 företag, med egen erfarenhet av upphandling, som är respondentgruppen.
När vi på Inköp och upphandling är i gång med vår undersökning kommer vi inte att veta om vi är bäst eller sämst i Sverige. Men vi kommer att veta mer om vilka frågor som våra leverantörer tycker att vi bör jobba mer på, och vi får veta var vi redan i dag gör bra ifrån oss. Det anser vi är ett seriöst sätt att hantera en undersökning.
I höst kommer vi på Inköp och upphandling att ha ett öppet seminarium kring vårt arbete med leverantörsundersökningar. Representanter från Svenskt Näringsliv är naturligtvis välkomna.
Det kan nämnas att andelen överprövade upphandlingar som Svenskt Näringsliv nämner gäller Göteborgs stads Upphandlings AB (numera Förvaltningen för inköp och upphandling) och inte hela Göteborgs Stad, med stadens runt 60 upphandlande förvaltningar och bolag.
Under de senaste drygt fyra åren har vi på bolaget/förvaltningen vunnit 90 procent av överprövningsmålen, och under samma period har runt 85 procent av ramavtalen tilldelats SME-företag.
Vi välkomnar en seriös undersökning kring Sveriges upphandlingsbästa kommun liknande den som görs på miljöområdet. Det är inte enkelt, men visst hade det varit intressant att se en seriös undersökning kring de verkliga effekterna av olika kommuners inköps- och upphandlingsarbete? Vem vet vilka kommuner som då skulle vara bäst och sämst.
Eva Ternegren
ordförande för nämnden för Inköp och upphandling
Henrik Karlsson
förvaltningsdirektör för förvaltningen för Inköp och upphandling
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer