Social resursförvaltning i Göteborg stads avtal om boendeplatser för ensamkommande barn med det privata företaget Hero har väckt mycket uppmärksamhet. SVT:s Uppdrag Granskning granskade under hösten 2016 Social resursförvaltnings kontakter och avtal med företaget. I programmet lades det fram misstankar om att två chefer otillbörligt gynnat Hero. Uppdrag Granskning menade också att det borde skett en upphandling i stället för förlängning av avtalet med Hero i maj 2016.
Revisionsfirman PWC skrev en rapport om upphandlingen av boendeplatser där man riktade kritik. Den ledde sedan till kritik även från Stadsrevisionen (pdf) i form av en anmärkning, den hårdaste kritik en revision kan utdela enligt kommunallagen. Stadsrevisionen menar att köpet av boendeplatser kunnat ha blivit mycket lägre om nämnden begärt in anbud från andra aktörer.
Fram till november 2016 låg kostnaden för Göteborgs kommun för tomma platser hos externa företag eller organisationer på 175 miljoner kronor med en kostnad under januari för externa platser på 8,6 miljoner kronor.
– Jag hade inte sagt någonting om det hade handlat om 1,25 miljoner, men nu handlar det om 125 miljoner. Även om de bara hade pressat priset med tio procent så hade det gett en besparing på 12,5 miljon kronor, säger Lars Bergsten, Stadsrevisionens ordförande till Göteborgs-Posten.
Konkurrensverket inledde ett ärende efter att ha uppmärksammat rådgivningsrapporten från PwC, där PwC ifrågasatte kommunens mellanhavanden med Hero Sverige. Enligt rapporten fanns det indikationer på att upphandlingsreglerna inte hade följts på rätt sätt.
Frågan verket ville utreda var om kommunens agerande att ingå avtalen med Hero Sverige den 25 oktober 2015 respektive den 8 juni 2016 stred mot upphandlingslagstiftningen.
Konkurrensverket beslutade den 30 mars att det som kommit fram i utredningen om Social resursförvaltnings mellanhavanden med företaget Hero talar för att det inte har skett någon överträdelse. Därför finns det inte tillräckliga skäl för Konkurrensverket att fortsätta utredningen.
– Det är en stor lättnad för oss att Konkurrensverket avskriver ärendet. Det är den myndighet som har expertkompetens och som har satt sig in i helheten och den situation som rådde när avtalen tecknades, säger Michael Ivarson, direktör för Social resursförvaltning, Göteborgs stad.
Den 8 februari beslutade Riksenheten mot korruption att lägga ner förundersökningen om mutbrott och trolöshet mot huvudman gällande de två cheferna. Det finns alltså inte längre några misstankar om brott i hanteringen. Nu har alltså även Konkurrensverket lagt ner sin utredning.
– De sista två åren har varit en oerhört tuff tid, aldrig tidigare har förvaltningen haft så svåra planeringsförutsättningar. Vi har inte gjort allt rätt men vi har lärt oss mycket på vägen, säger Michael Ivarson.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer