Statens servicecenter sköter lönehantering och andra uppgifter som tidigare hanterats inom respektive statlig myndighet. Trots att myndigheten är ung, den bildades den 1 juni 2012, har det enligt Konkurrensverket vid två tillfällen gjorts otillåtna direktupphandlingar.
För att klara av regeringens tidsplan ingick Statens servicecenter otillåtna avtal med Pricewaterhouse Coopers som rör organisationsutveckling och inhyrning av tillfällig personal. Dessa avtal var tillsammans värda cirka 20 miljoner kronor.
Statens servicecenter har försvarat sig med att avtalen utgör avrop från ett ramavtal som Regeringskansliet upphandlat. Problemet är bara att detta ramavtal, efter förlängning, bara gällde fram till mars månad år 2011.
Enligt Konkurrensverket tillåter lagen om offentlig upphandling inte avrop från ett ramavtal efter att ramavtalstiden har löpt ut. Statens servicecenter har inte heller hört till kretsen av myndigheter som var berättigade att avropa på Regeringskansliets ramavtal.
– Alla former av ingångna avtal mellan upphandlande myndigheter och leverantörer som innebär att myndigheten köper varor eller tjänster omfattas av lagen om offentlig upphandling, säger Dan Sjöblom, generaldirektör för Konkurrensverket.
Statens servicecenter kommer att bestrida kraven. Generaldirektör Thomas Pålsson säger att han är förvånad över Konkurrensverkets agerande – särskilt när det gäller upphandlingen som gjordes av den utredningskommitté som regeringen tillsatte för att skapa Statens servicecenter:
– Det är ett orimligt resonemang som Konkurrensverket för när det lägger ansvaret på Statens servicecenter för en handling som en annan myndighet har utfört, det vill säga servicecenterutredningen.
Enligt Dan Sjöblom kan man inte undgå ansvar för överträdelser genom att underlåta att upprätta skriftliga kontrakt eller genom att, så som har skett i detta fall, hänvisa till det var en annan myndighet som ingick det skriftliga avtalet.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer