Först väntar semester och sedan kommer Rikard Muth att ”gå bredvid” den nye upphandlingschefen. Formellt går han i pension 30 september.
– Men jag har en hel del ledighet att ta ut så det blir något mindre än halvtid efter semestern, säger Rikard.
Det var i slutet av 2008 som han började som upphandlingschef i Hässleholm, Skånes femte största kommun med en bit över 52 000 invånare.
Därmed har Rikard Muth ”suttit längre” än andra trotjänare bland kommunala upphandlingschefer i Skåne som Östra Göinges Daniel Oredsson (2009) och Malmös Gabriella Manieri (2013)
– Som alla andra har även jag kikat på andra jobb under de här åren. Samtidigt är Hässleholm en kommun som är lätt jobba för med bra samverkan förvaltningsövergripande och även med bolagen.
– Med åren märks också fördelar med att ha jobbat länge inom en organisation. De kontakter som byggts upp gör arbetet smidigare.
Mest kämpigt var det nog den första tiden inom offentlig verksamhet, där Klippan var första kommunen som arbetsgivare efter en karriär i privat sektor fram till dess.
– Det var en kulturkrock, milt sagt, att gå från att jobba som inköpare i det privata och kunna hantera frågor ganska självständigt, till att komma till en mer byråkratisk miljö.
– Ganska snabbt lärde jag mig dock att innehållet i det offentliga inköpsarbetet är oerhört brett och intressant. Jag tror också att man behöver bygga upp en förståelse för arbetsformerna i en offentligt styrd organisation med de strukturer som finns och att respektera de politiska processerna, fast de kan vara långsamma, säger Rikard.
Rikard skrattar lite när han blickar tillbaka.
– Jag minns den tiden när man alltid var lite orolig inför helgledigheten och höll koll på faxen om det skulle komma någon överprövning från förvaltningsrätten. Av någon anledning brukade det för det mesta ske fredag eftermiddag.
I Hässleholms kommun leder Rikard Muth en upphandlingsenhet med tre upphandlare, en e-handelssamordnare och en fordonsamordnare.
Under våren har organisationen fått ett fint kvitto på att man utvecklat sitt arbete. I SKR:s NKI-mätning av de lokala företagens syn på kommunens upphandling fick Hässleholm näst högsta betyg i en jämförelse mellan ett 90-tal deltagande kommuner.
– Det känns underbart att gå i pension med den känslan att vi gör ett arbete som företagen uppskattar. I en del tidigare mätningar, exempelvis den som Svenskt näringsliv genomför årligen, har vi fått låga betyg och varit lite frågande kring det eftersom vi verkligen jobbar aktivt mot leverantörsmarknaden. Men desto roligare att vi fick ett bra omdöme nu.
Vad väntar nu som pensionär?
– Det blir säkert mer fiske, golf och tid för sommarstugan.
En viss separationsångest från yrkeslivet går att spåra.
– Det är med blandade känslor som jag slutar. Det har varit en förmån att som chef kunna styra och utveckla en verksamhet tillsammans med många goda medarbetare. Men tidpunkten att gå i pension känns rätt. Alla jag pratar med som redan gått i pension säger att det är det bästa de gjort, så jag litar på att så är fallet, säger Rikard, som fyller 66 i sommar.
Efterträdaren som upphandlingschef, Simon Hjortenbrink, kommer från arbete som kvalificerad inköpare på Trafikverket.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer