Att döma av riksdagsbeslut från onsdagen fungerar systemet för offentlig upphandling som det ska. De sammanlagt 39 motioner på detta tema som lämnades in i höstas har avstyrkts.
De motioner som fick tumme ner handlar bland annat om hänsyn till miljön, sociala villkor och kollektivavtal vid upphandling. Samma sak för antidiskrimineringsklausuler och lokal upphandling.
Johan Forssell och Karin Enström ville att regeringen skulle se över reglerna kring offentlig upphandling. Detta mot bakgrund av att stora upphandlingar och ett snårigt regelverk försvårar för småföretag.
De båda ville också ge Konkurrensverket bättre verktyg att övervaka att reglerna följs. Eliza Roszkowska Öberg var inne på samma linje i sin motion där hon vill se enklare och färre regler.
Utskottet ansåg att gällande regler möjliggör att upphandlingar utformas så att mindre företag kan medverka. Man noterar att det ankommer på de upphandlande enheterna att tillvarata dessa möjligheter.
Olle Thorell är också besviken. Han hade hoppats att Sverige skulle positionera sig som ett föregångsland genom att kräva miljöhänsyn vid varje kommunal upphandling. Utskottet bedömer även detta möjliggörs av redan gällande lagstiftning.
Flera motionärer, som till exempel Fredrik Olovsson och Börje Vestlund, förde fram krav på kollektivavtal vid offentlig upphandling. Fredrik Olovsson hoppades att på detta sätt stärka arbetstagarnas rättigheter och värna om ordning och reda på arbetsmarkanden.
Börje Vestlund anser att alla som arbetar i Sverige ska ha rätt till lika villkor för lika arbete oavsett om arbetstagaren bor i vårt land permanent eller tillfälligt. En ratificering av ILO:s konvention 94, liksom krav på kollektivavtal vid upphandling, skulle enligt honom förhindra social dumpning.
Dessa motionsyrkanden bedöms strida mot gemenskapsrätten. De motionärer som vill se mer lokalproducerat får svaret att sådana krav strider mot såväl svensk rätt som grundläggande EU-regler.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer