Delresultatet av rankingen presenterades visserligen i våras, men med den redovisningsmodell som Svenskt Näringsliv använder finns nu rankningen färdig i sin helhet.
För trettonde året i rad hamnar Solna på en sammanlagd förstaplats, sedan alla parametrar vägts in, följt av Danderyd och Vårgårda.
Nytt för i år är att upphandling räknas som en egen rankinggrundande kategori utifrån definitionen att skapa nytta för medborgare, kommun, det lokala näringslivet och i slutändan hela samhället.
Vårgårda, Ydre och Grums är ordningsföljden i topp i upphandlingsrakningen och bland större kommuner kan Solna (12:e plats) och Sollentuna (16:e) nämnas.
I bottenskiktet av upphandlingrankingen finns flera kommuner där den lokala debatten kring upphandling varit intensiv.
Det gäller Sala med ett högt tonläge mellan kommun och företagare, Gotland med debatt om korta bussavtal och Norberg där oppositionen varit kritisk mot kommunledningen.
Stockholms stad klättrar 31 placeringar till en total 80:e plats men där upphandling (205:e plats) drar ner betyget.
Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr pekar på att ett nytt program för inköp trätt ikraft ”som möjliggör för mindre företag att delta i Stockholms stads upphandlingar.”
-Många företagare drabbades hårt i spåren av pandemin och staden agerade snabbt med ett antal stödåtgärder. Flera branscher vittnar dock om att det är fortsatt tufft och det är nu viktigare än någonsin att vi från stadens sida lyssnar på företagarna och gör rätt saker för ett levande näringsliv, säger Anna König Jerlmyr.
Lidköping är en kommun som hoppas kunna klättra i kommande års mätningar genom att se över upphandling och där utbildningsinsatser för att ”stärka näringslivets förtroende för arbetet” nu planeras..
Svenskt Näringslivs rakning bygger på enkäter som skickades ut under första kvartalet i år och med närmare 33 000 inkomna svar.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer