I januari beslutade kommunstyrelsen i Malmö stad att vita jobb-modellen skulle börja användas. Då hade kommunen vid fem tillfällen haft med dessa villkor i upphandlingar.
Sedan dess har det klargjorts vilka kontraktsvillkor som gäller samtidigt som stadens anställda utbildats i hur upphandlingsmodellen fungerar. Sammanlagt 19 branschkollektivavtal, som kan komma att beröras, är nu också uppdaterade.
– Vi har nått en viktig milstolpe i införandet av vita jobb-modellen, säger Andreas Schönström, kommunalråd med ansvar för arbetsmarknad, gymnasie- och vuxenutbildning
I praktiken kan kommunen nu upphandla enligt denna modell.
– Nu krävs också förändring i inköpsprocessen så att var och en av dem som gör inköp ser sitt ansvar för att inköpen görs på rätt sätt och följa de direktiv vi antagit.
Införande ska ske senast i april nästa år.
De fackförbund som är knutna till vita jobb-modellen är Seko, Fastighetsanställdas förbund, Svenska elektrikerförbundet, Byggnads Skåne, Svenska transportarbetareförbundet, Svenska kommunalarbetareförbundet samt Svenska målareförbundet.
– Jag är glad över att Malmö är en förebild för andra kommuner i arbetet mot lönedumpning, diskriminering och fiffel, säger Jeanette Stojic, ledamot i kommunstyrelsen.
Bäddat för vita jobb
En milstolpe har nåtts i Malmö stads införande av den så kallade vita jobb-modellen. Kommunstyrelsen har antagit slutrapporten och kommunen ska fram till i vår utarbeta förslag till arbetsmetodik för inköpsprocessen.
| 2014-11-28
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer