Den uppmärksammade upphandling av it-konsulter som Försäkringskassan genomförde i fjol måste göras om. De rättsliga turerna har under hösten och vintern snurrat till fördel för YM i Norr som överklagat upphandlingens resultat.
Försäkringskassan fick först rätt hos Förvaltningsrätten. YM i Norr gick vidare till Kammarrätten som knäppte lägre instans på näsan genom att återförvisa målet för prövning i sak. Den prövningen vann YM i Norr.
Fast den verkligt intressanta frågan får inget svar. Det handlar om hur nollbud ska hanteras samt om den använda utvärderingsmodellen har ett systemfel och därmed strider mot kravet på affärsmässighet i LOU.
YM i Norr invänder mot att Försäkringskassan accepterat Gap Geminis prissättning – där flera yrkeskategorier slumpas bort för endast en krona i timmen. Man skulle ha bett bolaget att förklara hur man ska klara av att sälja tjänster för nästan ingenting alls utan att samtidigt få sälja andra tjänster med för branschen mer normala marginaler, menade konkurrenten.
Försäkringskassan erkänner att ”taktisk prissättning” alltid är möjligt, men prismodellen försvaras. Man konstaterar att det är upphandlande myndighet – inte andra företag – som avgör om en leverantörs förklaring till ett lågt pris är tillfredsställande eller inte. Dessutom, argumenterar kassan, går det inte att förbjuda ett företag att göra förlustaffärer.
Kravet från YM i Norr var att göra om upphandlingen eller utesluta Cap Gemini.
Rätten dömer i en annan sakfråga – som i och för sig också är intressant. När upphandlingen drog ut på tiden bad Försäkringskassan anbudsgivarna att förlänga sina anbuds giltighet. Alla jakade av olika anledningar inte till denna förfrågan.
För att ett anbuds bindningstid ska kunna förlängas måste samtliga anbudsgivare gå med på det. Att samtliga antagna anbud var giltiga när tilldelningsbeslutet fattades räcker inte – därav bakläxan.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer