Polismyndighetens personalansvarsnämnd, PAN, kritiserar polischefen men stannar vid att bedöma det som en ringa tjänsteförseelse, vilket inte leder till disciplinpåföljd enligt lagen om offentlig anställning.
Polisledningen inom Region öst hade fört ärendet vidare till PAN sedan även åklagaren granskat det hela med ett snabbt beslut om att inte inleda förundersökning om tjänstefel.
Beskrivningen av händelserna går isär något, men bakgrunden var missnöje med en ramavtalsleverantörs prisnivå och kapacitet att klara ett uppdrag inom bevakningstjänster
Polischefens diskussioner med en underordnad kollega ledde då till att chefen mäklade kontakter mellan en nära anhörig – som då arbetade för ett konkurrerande bevakningsföretag – och kollegan om att utföra arbete på både kort sikt och även för att sondera marknaden inför en ny avtalsperiod.
PAN – som leds av rikspolischefen Anders Thornberg – betonar i sitt beslut att det är av stor vikt att sköta upphandling och inköp i enlighet med gällande bestämmelser och högst ställda krav på opartiskhet.
Nämndens anser att polischefen borde agerat annorlunda och inte blandat in en nära anhörig. Med agerandet har det funnits risk för att polischefens och myndighetens opartiskhet skulle kunna ifrågasättas.
PAN bedömer att polischefen agerat oaktsamt och åsidosatt sina skyldigheter i anställningen.
I princip är det enligt nämnden skäl för att besluta om disciplinpåföljd för tjänsteförseelse. Men några förmildrande faktorer gör att PAN bedömer agerandet som en ringa förseelse.
PAN lutar sig i den delen mot att Polismyndighetens inköpschef bedömt att agerandet inte skadat någon upphandlingsprocess och att polischefen inte tycks ha agerat för ekonomisk vinning.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer