Alemega, arbetsgivarorganisationen för tjänsteföretag, har intervjuat tio medlemsföretag om deras syn på offentlig upphandling.
I en ny rapport befäster de bilden som organisationen tidigare lyft fram.
– Den mest framträdande utmaningen upplevs vara för stort prisfokus på bekostnad av kvalitet, men det finns även utmaningar med omfattande och irrelevant kravställande samt krånglig upphandlingsprocedur och formalia, säger Ulrica Dyrke, upphandlingsexpert på Almega.
Vad är syftet med rapporten?
– Att konkretisera bilden av företagens situation och inspirera till fortsatt utveckling av offentlig upphandling. Vi arbetar för att fler tjänsteföretag ska kunna delta på denna marknad och bidra till att utveckla de offentliga tjänsterna, till nytta för medborgarna, säger Ulrica Dyrke.
Rapporten presenterades vid ett seminarium i Stockholm den 21 april.
Har inte läst rapporten men jag håller med om fyra av punkterna:
Allt för formellt, många och irrelevanta krav, dialogen brister samt dåligt med uppföljning av kvalitet i leveransen under kontraktstiden.
Men så kommer den gamla vanliga tröttsamma kommentaren:
“För mycket fokus på pris och för litet på kvalitet”.
Vad jag inte fattar varför ska vi inte ska fokusera på priset?
Ställs det tillräckligt höga kvalitativa obligatoriska krav så är det priset som avgör. Eller vad är det jag inte förstår? Men vad förstår jag, som bara har bara jobbat med offentlig upphandling sen 1988?
Måste man göra allt så svårt?
Jag har arbetat med offentlig upphandling i 17 år. Jag håller fullständigt med Gun Gustafsson. Vi upphandlare har dessutom vad som måste betraktas som världens svåraste jobb. Vi ska ordna arbeten till långtidsarbetslösa och hjälpa folk i utanförskap, se till att ingen på arbetsplatser i Sverige diskrimineras, skapa innovationer, förhindra barnarbete i främmande länder, fixa schysta löner och andra arbetsvillkor, underlätta för småföretag och öppna för lokala leverantörer, lösa miljöproblemen, stoppa skattefusket, stoppa terrorister och kriminella från att göra affärer med offentlig sektor, stoppa handel med rysk inblandning, arbeta med hållbarhet och långsiktiga lösningar, följa upp ställda krav, hålla oss uppdaterade på relevanta lagstiftningsförändringar och praxis….. listan kan göras nästan hur lång som helst. Inköpsrådet skrev en artikel om detta för några år sedan. Precis som konstaterades i artikeln – nu är det bara världsfreden som återstår att lösa för oss upphandlare.
Sluta kritisera upphandlare! Tillsätt mer resurser så kan vi hinna med allt som förväntas av oss!
Hej och tack för era kommentarer, Gun och Madeleine.
Vad Almega med den intervjubaserade rapporten “Så vill tjänsteföretagen förbättra offentliga upphandlingar” har försökt att göra är att konkretisera bilden av vilka utmaningar som upplevs inom olika branscher kopplat till offentlig upphandling. Vad som inte framgår av denna artikel är att vi även i rapporten har lyft de intervjuade företagsrepresentanternas idéer kring olika sätt att komma tillrätta med dessa utmaningar. Vår förhoppning är att detta på ett konstruktivt sätt ska kunna bidra till fortsatt utveckling för upphandling av olika typer av tjänstekategorier. Det finns givetvis ingen patentlösning för alla situationer och branscher, men vi tror att man genom ökad dialog med marknaden inför upphandlingarna kan komma tillrätta med flera av de utmaningar som finns exempelvis kopplat till kravställande, vad som kännetecknar kvalitet och kunskap om branschsförhållanden.
Angående priset, så är det givetvis en viktig faktor i inköpen. Det handlar snarare om att skapa metoder för att hitta rätt pris för rätt kvalitet – och tillse att kvaliteten efterlevs. I det avseendet är såväl dialog med marknaden inför upphandlingarna som aktiv uppföljning under kontraktstiden av stor betydelse.
All respekt till er upphandlare, som har ett mycket viktigt och komplext uppdrag! Jag kan för egen del bara instämma i att det behövs tillräckliga organisatoriska resurser för att kunna göra jobbet med såväl att genomföra upphandlingarna som att sedan följa upp kvaliteten i leveransen under kontraktstiden. Detta var något som även uppmärksammades i panelsamtalet på det seminarium där rapporten presenterades. Länk bifogas för den som vill kika på seminariet och/eller rapporten: https://www.almega.se/sa-vill-tjansteforetagen-forbattra-offentlig-upphandlingar/
Vi på Almega vill gärna bidra i arbetet med att utveckla den offentliga upphandlingen och sätta fokus på kvalitet och god leverans – det gör vi gärna i dialog med både leverantörer och upphandlande organisationer.