Statliga it-projekt tenderar att bli dyrare än planerat. Enligt en färsk utredning från Riksrevisionen överskrider vart tredje projekt budgeten. Granskningen av 129 avslutade projekt vid 73 av våra största myndigheter visar att det är de större projekten som har störst överdrag – de kostar i genomsnitt cirka 55 procent över budget.
Orsakerna till att så många projekt inte håller sig inom budgetramen är svårigheter att skapa bra beställarfunktioner. Ytterligare en orsak är att man inte utnyttjar egna och andras erfarenheter i projekten – likartade misstag upprepas år efter år.
Samtidigt visar det sig att myndigheter inte tillräckligt ofta prövar om it-verksamheten ska utföras i egen regi eller läggas ut på en extern leverantör. Riksrevisionen konstaterar att myndigheterna inte tillräckligt prövar sourcingfrågan – med risk för att systemen inte drivs på det mest effektiva sättet.
Riksrevisor Gudrun Antemar vill se förbättringar i myndigheternas interna styrning och kontroll av it-verksamheten:
– Myndigheterna måste säkerställa att beställarkompetensen motsvarar projektens svårighetsgrad och utveckla lärandet.
Anledningen till att sourcingfrågan inte prövas oftare uppges vara brister i kunskapen om och kontrollen av den egna it-verksamheten. Flera myndigheter har dessutom svårt att dela upp kostnaderna på olika delområden. Starka och självständiga it-avdelningar med låga effektiviseringskrav på sig är en annan delförklaring.
– Om man inte känner till vad det kostar att producera olika it-tjänster är det svårt att ta ställning i sourcingfrågan.
Det finns enligt Riksrevisionen stora pengar att hämta på att bland annat förbättra beställarkompetensen. Enligt de båda utredningar som nu presenteras uppgår it-kostnaderna inom statsförvaltningen till 20–25 miljarder kronor – och är därmed den tredje största kostnaden efter personal och lokaler.
– Det är därför viktigt att verksamheten bedrivs effektivt och med god hushållning med statens medel.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer