I Umeå kommun har man, efter en upphandling i mars i år, valt ett polskt och ett svenskt alternativ när det gäller nötkött. Det blir de som är ute i verksamheten själva väljer vilket alternativ de vill ha. Men det polska köttet kostar ungefär hälften av det svenska.
I Lycksele kommun, tredje största kommun i Västerbottens län, men ändå med bara en dryg tiondel av befolkningen mot Umeå, har man upphandlat sitt kött lokalt. Det trots att det fanns få lokala anbud när de ville servera lokalproducerat kött till skolor och äldreomsorg. Kommunen valde då att hjälpa lantbrukarna genom att skriva ett utvecklingsavtal med sex lantbrukare, tre från Lycksele och tre från Åsele kommun.
Köttfärsen i Lycksele blir ungefär 20 kronor dyrare per kilo än om man valt att köpa köttet från Polen eller Tyskland.
– Vi försöker inte sticka under stol med att det blir dyrare. Men vi ser också att det blir mer produkt per kilo köttfärs, det är helt enkelt av bättre kvalitet. Vi ser också ett minskat svinn. Det som läggs på tallriken äts upp, säger Eric Lundström som är enhetschef för ekonomi i Lycksele kommun till SVT Nyheter Västerbotten.
Umeå anser att det inte går att jämföra kommunerna emellan eftersom det är en så stor volymskillnad.
– Det är skillnad på större och mindre kommuner men det Lycksele gör är intressant. För vår det känns det mest som en politisk fråga. Vi får beskedet att köpa svenskt men sen skjuts det inte till pengar, säger Anders Westman, upphandlare vid Umeå kommun till SVT Nyheter Västerbotten.
Han menar också att det polska nötköttet väl följer svenska krav i svensk djurskyddslag och att det är cirka 800 000 kronor billigare än det svenska med gällande volymer.
Arne Lindström, ordförande för LRF i Västerbotten, håller inte med om att det polska köttet följer svensk djurskyddslagstiftning.
– Det är märkligt att man påstår att produktionen är likvärdig den svenska. Exempelvis ger man djuren i lantbruket i Polen tolv gånger mer antibiotika än i Sverige, säger Arne Lindström till ATL.
När upphandlingar sker och kravet på svensk djurskyddslag/baskraven är ställda har man i branschen kommit överens med “miljöstyrningsrådet” numera upphandlingsmyndigheten att leverantörer av produkter kan genom en leverantörsförsäkran intyga att det så kallade baskravet uppfylls och där ingår då t ex att antibiotika ges endast mot veterinärförskrivning. I detta fall Har företaget Martin och Servera lagt in denna försäkran för köttfärsprodukten i databasen DABAS som innehåller information för ca 30 000 artiklar. Som köpare måste man kunna lita på att denna leverantörsförsäkran stämmer och det betyder då att produkten uppfyller kraven i upphandlingen.