Hittills är Inköpscentralen nöjd med den dialog som varit med företaget gällande ett ramavtal för hälsovårdsprodukter.
Risken för tvångsarbete har uppmärksammats i en granskning av SvT.
-Onemed har gett oss tydlig information om när risksituationen uppstod, vad som gjorts efter det och hur de bedömer status idag. De har inga indikationer på att tvångsarbete längre förekommer vid de aktuella fabrikerna men arbetar vidare med bland annat uppföljning via sin egen revisionsbyrå i Shanghai, säger Olof Molander, affärsområdeschef på Inköpscentralen.
-Vi bedömer att Onemed tar dessa frågor på största allvar och arbetar med dem konsekvent, men vi kommer självklart fortsätta följa upp detta noga och är alltid beredda att vidta nödvändiga åtgärder om situationen ändras.
I en kommentar betonar Onemed att man aldrig skulle tillåta tvångsarbete eller diskriminering i sin leveranskedja men medger att man borde ha agerat snabbare och mer kraftfullt vid en av fabrikerna.
Den kinesiska ambassaden har i en SvT-kommentar kallat påståendena för lögner och smutskastning.
Sedan tidigare utreder SKL Kommentus Inköpscentral tillsammans med Statens Inköpscentral risker för tvångsarbete i kinesiska leveranskedjor.
Enligt Inköpscentralen är kränkningar av muslimska minoriteters rättigheter inte längre ett problem som gäller endast provinsen Xinjiang utan även vid fabriker i andra delar av Kina.
I samverkan med regionernas nationella kansli för hållbar upphandling planeras egna fabriksrevisioner i Kina nästa år – om pandemin gör det möjligt.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer