Samarbetet bygger på att Sala kommun ska genomföra upphandlingar för Hallstahammars kommun med start från årsskiftet.
Samverkansavtalet godkändes igår av kommunstyrelsen i Sala.
– Det känns väldigt roligt – dels att få ta del av varandras kunskaper och erfarenheter men också för att det är hedrande för Sala där vi jobbat hårt för att bygga upp vårt rykte för upphandlingar och känner att vi lyckats väl, säger Arminé Kanakanian, upphandlingschef i Sala kommun.
Avtalet är en frukt av diskussioner mellan kommunernas kommundirektörer under första halvåret.
Lösningen bygger på att Hallstahammars kommun ersätter Sala kommun med en miljon kronor per år för att få upphandlingar genomförda och även utbildningsinsatser för stärkt beställarkompetens.
Hallstahammar har svängt från en tidigare ambition att bygga upp en egen upphandlingsenhet.
”Vi tror att Sala kommun kommer vara en bra samarbetspart. En större kommun har andra förutsättningar att bedriva en ändamålsenlig verksamhet och samla kompetens inom området, i detta fall upphandlarkompetens”, skriver Åsa Öberg Thorstenson, kommunchef i Hallsta, i ett mejl till Sala allehanda.
Sala kommuns upphandlingsenhet består av fyra upphandlare, en avtalscontroller och en junior upphandlare med fokus på avtalstrohet.
– Vi har jobbat med att implementera nya arbetssätt och i den processen valde medarbetare att säga upp. Men nu känner vi medvind för arbetet och har byggt upp en struktur med tidsmässiga utrymmen att skapa bra upphandlingsdokument. Vi har också jobbat med anbudsskolor och att ha resurser för omvärldsbevakning, säger Arminé Kanakanian.
Är detta lagligt? Får man sälja upphandlingstjänster till varandra?
Man får absolut samverka på det här sättet. Det förekommer en mängd olika varianter på samma tema.
Hans: Bara för att det förekommer en mängd varianter är det inte säkert att det är lagligt. Se exempelvis KKV:s tillsynsbeslut Dnr 522/2022.