Som Upphandling24 vid flera tillfällen rapporterat arbetar regeringen med att ta fram en nationell strategi för upphandling. Meningen är att strategin ska stärka offentlig upphandling som medel för att uppnå regeringens mål och skapa förnyelse inom offentlig sektor och i näringslivet.
Men regeringen vill att berörda ska ge sina synpunkter på strategin. Därför bjuder regeringen in intressenter, som exempelvis upphandlande myndigheter och enheter, leverantörer och intresseorganisationer till hearing för att få del av allas synpunkter.
Hearingarna hålls fredagen den 4 december kl. 12:30-15:00 och tisdagen den 8 december kl. 12:30 -15:00.
Under hearingen kommer följande frågeställningar kommer att behandlas:
- Vad bör den nationella upphandlingsstrategin innehålla?
- Hur får man till en kulturförändring i offentlig sektor för att se upphandling som en del i verksamhetsutveckling och inte enbart en juridisk fråga?
- Vilka insatser behövs för att främja dialog i inköpsprocessen? Vilka aktörer är viktiga för att få genomslag?
- Hur bör strategin förankras för att få genomslag?
De som inte har möjlighet att delta vid något av de två tillfällena kan skicka in sina synpunkter, utifrån de fyra frågeställningarna via e-post till fi.ur@regeringskansliet.se senast den 8 december.
Hej även om jag skickat ett mail på denna fråga/fundering, så skriver jag några rader här också.
Jag jobbar med näringslivsutveckling i en lite kommun, där tex direktupphandlingsfrågorna är viktiga, eftersom gränsen för direktupphandling på mer än 500 000 kr är mycket pengar för de små företagen.
Nu ska regeringen bjuda in till hearing kring upphandlingsstrategin, jag är besviken att bara de som bor i närområdet, för en reell möjlighet till hearing även om man får skicka in sina funderingar/förslag.
Det här menar jag visar återigen på att man inte ser till att alla delar av landet får delta på samma villkor, med dagens teknik hade det inte varit svårt att ha det via webbsändningar så fler har kunnat delta.
Det som ev. oroar mig med detta synsätt är att de mindre orterna och dessa små företag inte tas upp i en upphandlingsstrategi, utan (som vanligt) det blir de stora företagens och orternas synpunkter som kommer att ligga till grund för hur det här arbetet utformas.
Tycker kanske att regionalpolitiken även i det här avseendet, känns som avlägset.
Tack för ordet
/oh