Konkurrensverket drog i fjol Växjö kommun inför förvaltningsrätten för fem otillåtna direktupphandlingar. Tekniska förvaltningen hade köpt för 3,7 miljoner kronor utan upphandling. Det handlar om både varor och tjänster som en sopmaskin, bergkross och anläggning av trafiksignaler.
Verket såg en klar systematik i kommunens sätt att hantera LOU och krävde sammanlagt 325 000 kronor i upphandlingsskadeavgift. Det motsvarar nio procent av kontraktsvärdet, alltså precis under regelverkets tak på tio procent.
Växjö kommun medgav vissa fel och bestred andra. Vad gäller sopmaskinen från Brodd-son och gräsklipparen från Cranab ursäktar man sig med brådska.
– Vi har medgett att betala upphandlingsskadeavgift men menade att beloppet borde sättas lägre än vad Konkurrensverket begärt, bland annat då de otillåtna direktupphandlingarna inte medfört att nämnden gjort inköp till högre priser eller att någon enskild anställd inte gynnat sig själv, säger Anna Tenje, ordförande i tekniska nämnden.
Kommunen har argumenterat för att 130 000 kronor skulle vara ett mer lämpligt bötesbelopp. I en serie domar (zip) går förvaltningsrätten dock helt på övervakande myndighets linje – vilket alltså kostar kommunens skattebetalare.
– Vi kommer inte att överklaga domarna utan kommer att fortsatta det omfattande förbättringsarbete som påbörjades för drygt ett år sedan med förbättrade rutiner och utbildningsinsatser till dem som på olika sätt hanterar upphandlingsfrågor.
Bötesbeloppet hade kunnat bli ännu större. Kommunens slirande på LOU har pågått länge och Konkurrensverket kunde på grund av preskriptionsreglerna inte ta upp ärenden äldre än ett år.
Böter för systematiska LOU-brott
Förvaltningsrätten går helt på Konkurrensverkets linje i bedömningen av Växjö kommuns olagliga upphandlingar. Tekniska förvaltningen har systematiskt slirat på reglerna vid inköp av såväl tjänster som produkter.
| 2014-03-12
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer