Jenny Adnerfall, ansvarig för teknik- och miljöfrågor på Branschorganisationen Golvbranschen, GBR, menar att det finns stora möjligheter för upphandlande myndigheter att använda sig av branschorganisationer när det gäller att föra dialog kring miljökrav inför upphandlingar. Hon anser att de, liksom andra branschorganisationer, kan sina kompetensområden och att en dialog med dem dessutom inte kan riskera att uppfattas som gynnande av någon särskild leverantör.
Inom sin egen yrkesgren tolkar GBR och förtydligar regler som lagen ställer upp.
– Det blir lätt luddigt och komplicerat med alla krav. Varför inte använda sig av branschspecifika, genomarbetade auktorisationssystem vid upphandling, säger hon.
Hon pekar på att branschregler bygger på samlad erfarenhet och är detaljorienterade inom sitt kompetensområde. Därför anser hon att de fungerar de väl och täcker in alla de kvalitetskrav på utförande, material och slutresultat som är betydelsefulla vid en upphandling. Golvbranschens auktorisation, Auktoriserat Golvföretag, har dessutom miljökrav och socialt ansvarstagande som viktiga kriterier i sin certifiering. Att upphandla golvtjänster hos branschgodkända företag är, enligt henne, en trygg genväg för kommunen att uppnå lagstiftarens krav på nationella hållbarhetsmål.
– Förvaltaren av en fastighet borde kunna ställa högre miljökrav och därför behövs utbildning. På webben finns genomarbetade, enkla och kostnadsfria underlag för hållbar upphandling. Man undrar onekligen varför kommunerna inte konsekvent använder sig av det, säger Jenny Adnerfall och syftar på en undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av Golvkedjan/Forbo.
Undersökningen bland 85 ansvariga inköpschefer visar att bara 25 procent av de svenska kommunerna ställer krav på hållbarhet vid upphandling av golvtjänster.
– Det är trista siffror för oss som tillhandahåller en branschauktorisation där kommunen får kvalitet, hållbarhet, garanti och en socialt ansvarstagande partner som verkar mot illojal konkurrens och svart eller grå arbetskraft på byggmarknaden.
Hon tror att byggbranschen generellt sett som konservativ, men att det skett en väldig utveckling hos materialtillverkarna inom hela byggbranschen, något som inte verkar nått fram till de som ska ställa krav i upphandlingar. Dessutom har mycket hänt på återvinningsområdet.
I golvauktorisationen möjlighet till golvåtervinning och kretsloppsmärkning av ingående material. Hållbarhetsperspektivet, menar hon, stärks ytterligare när den som sedan ska förvalta fastigheten får skötselinstruktioner för bästa möjliga golvekonomi under driftsfasen.
– Golv skiljer sig markant från alla andra konstruktioner i en fastighet. Det behöver kontinuerligt städas, skötas och underhållas, ibland flera gånger per dag. Därför är slitaget så mycket större. Rätt skötsel och underhåll förlänger golvets livscykel rejält och bidrar därmed till en mer hållbar ekonomi både vad gäller miljön och plånboken, säger Jenny Adnerfall.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer