Att tvinga in företag, oavsett storlek, i ett system med elektronisk fakturahantering är fel, anser Centerpartiets Per Åsling (bilden) i ett särskilt yttrande som finns med från finansutskottet inför riksdagsbeslutet.
”Centerpartiet ser återigen hur regeringen väljer att genomföra en EU-lagstiftning och samtidigt gå längre än vad ett direktiv kräver. Särskilt de allra minsta företagen kan av såväl kostnadsskäl som brist på tillräcklig IT-kompetens ha svårt att göra snabba omställningar i sin verksamhet.”, skriver Per Åsling, som har stort inflytande i riksdagen som skatteutskottets ordförande.
Centerpartiets kritik är i linje med kritik från Svenskt näringsliv, som menar att det handlar om en ”överimplementering” av EU-direktiv med alltför tvingande bestämmelser, för liten hänsyn till mindre företag och för kraftiga sanktioner vid överträdelser.
Regeringsförslaget har annars fått ett brett stöd i finansutskottet och det politiska handlingsutrymmet är också begränsat eftersom handlar om EU-direktiv som Sverige måste implementera.
Lagförslaget är schemalagt för omröstning i riksdagen på onsdag med inriktningen att den nya lagstiftningen ska börja gälla från 1 april nästa år.
Det blir då en form av mjukstart med lagkrav på e-faktura för endast de upphandlingar som påbörjats efter att lagen trätt ikraft.
Lagstiftningen bygger på att de upphandlade leverantörerna blir skyldiga att utforma elektroniska fakturor enligt en ny och gemensam europeisk standard och samtidigt blir det krav på upphandlande myndigheter att ta emot e-fakturor.
I beslutsunderlaget pekar regeringen på samhälls- och miljömässiga fördelar med en full övergång till elektronisk fakturering vid offentlig upphandling. Samhällets beräknas spara 200 miljoner kronor per år.
Samtidigt visar regeringens beräkningar att 80 procent av Sveriges mikroföretag (högst tio anställda) behöver göra förändringar i sina verksamheter till följd av regleringen.
Det handlar om en bit över 200 000 företag. Samma grupp företag förväntas få den minsta positiva effekten av den nya lagstiftningen.
Att leverantörssidan kan bli ett problem bekräftas också av en undersökning som genomförts av företaget Inexchange, som arbetar med digital affärskommunikation.
Bland representanter för upphandlande myndigheter anser omkring 70 procent att det är problematiskt att få leverantörer att skicka e-fakturor.
Undersökningen visar att en stor majoritet inom upphandlande myndigheter är positiva till lagförslaget men ändå är tre av tio tveksamma till om de själva är tillräckligt förberedda.
Ulf Borg, IT-strateg i Sunne kommun, uttrycker i ett pressmeddelande förvåning och tillägger att i Värmland har tre kommuner ännu inte hittat någon bra e-fakturalösning.
-Någonstans kan jag känna att de parkerat frågan. Ur den synvinkeln tycker jag att föreslagna lagkrav är jättebra. Det är ett initiativ som får en pådrivande effekt, säger han.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer