-Regeringen faller på målsnöret. Intentionen är god men symboliskt för deras politik är att tillsätta en utredning istället för att skrida till handling och bidra till en faktisk förändring, säger Eskil Erlandsson (bilden) som är landsbygdspolitiskt talesperson för Centerpartiet och som tidigare varit jordbruksminister.
Han lyfter fram C-styrda Falkenbergs kommun som ett exempel.
-Centerpartiet vet att det idag går att ställa krav i upphandlingen som motsvarar svensk standard, det behöver bara tydliggöras bättre för upphandlande kök. Falkenbergs kommun upphandlar kött där 96 procent av köttet har svenskt ursprung. Det går att ställa krav för att främja högt djurskydd och låg miljöpåverkan, det behövs inte en utredning för det, säger Eskil Erlandsson.
Regeringens lagstiftningsinitiativ är en reaktion på att lagstiftning från 1 januari 2017 gett begränsad effekt. I endast 60 procent av upphandlingarna ställs krav på bra djurhållning och begränsad användning från antibiotika.
Från bransch- och producentorganisationer är tongångarna som väntat positiva men med en del invändningar.
Lantbrukarnas riksförbund, LRF, vill se den tänkta lagstiftningen gällande animaliska produkter som ett första steg som bör följas av hårdare regler vid upphandling av även frukt och grönt, spannmål och mejeriprodukter.
Svenskt Kött föreslår bättre uppföljning av vilka livsmedel som verkligen levereras för att komma bort från problemet med ersättningsprodukter som inte uppfyller avtalskraven.
Svensk Fågel, som organiserar kycklingbönder, lyfter fram att lagstiftningen måste följas av stärkt kontroll och att kriterierna för vad som ska klassas som djurvälfärd behöver bli tydliga.
-Det kan gälla gränsnivåer för antibiotikabehandling och inte bara krav på veterinärförskrivning. Får vi de rätta kriterierna så får vi samma förutsättningar jämfört med andra länder, säger VD Maria Donis.
Från leverantörshåll poängteras att lagstiftning med skärpta krav får ekonomiska konsekvenser.
-De nya föreslagna obligatoriska kraven måste också innebära ett minskat fokus på pris vid utvärdering av anbud vid offentlig upphandling. Kött som motsvarar de krav regeringen vill göra obligatoriska kostar mer att producera, säger Stefan Calrell, försäljningsdirekt för offentlig marknad på Martin & Servera i ett pressmeddelande.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer