Coronaepedemin har på flera sätt ritat om kartan för offentlig upphandling. Men vad kan vi vänta oss efter att vi hanterat krisens initiala utmaningar? Vad är nästa våg som utmanar våra offentliga avtal?
Om detta resonerar Lotta Olsson, bolagsjurist på SKL Kommentus, i ett blogginlägg.
Hon lyfter fram tre konkreta följder av pandemin:
1. Större intresse för den offentliga marknaden
Sämre tider gör att fler leverantörer tar steget till den mer säkra och stabila offentliga marknaden. Det bidrar positivt till att vi får fler anbud per upphandling och ökad konkurrens.
2. Ökad risk för oseriösa anbud och fusk under avtalstiden
Hårdnande konkurrens leder till att anbudsgivare känner sig tvungna att lägga taktiskt låga anbud. När vinstmarginalerna krymper ökar även risken för oseriösa anbud och fusk under avtalstiden.
3. Fler överprövningar och avtalstvister
Den hårdnade konkurrensen ger också domstolarna mer att göra med längre handläggningstider som följd. Men det finns även goda chanser att vi får klargörande praxis i några av upphandlingsregelverkets mer svårtolkade bestämmelser.
Lotta Olsson uppmanar nu alla upphandlare att tänka innovativt och kundfokuserat.
”För att möta en allt mer pressad värld kommer upphandlande myndigheter behöva vara på tårna och tänka innovativt kring de möjligheter som finns i offentlig upphandling samtidigt som vi måste våga möta leverantörerna i deras nya tillvaro”, skriver hon.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer