Det framgår av regeringens propositionsförteckning för våren 2025.
Den 11 mars överlämnas propositionen om anpassningar av upphandlingslagstiftningen med anledning av EU:s IPI-förordning (se faktaruta) och andra unionsrättsliga bestämmelser.
Den 18 mars kommer en proposition till en ny lag om internationella sanktioner. Den kan få viss betydelse för tillämpningen av förbudet mot att ingå och fullgöra offentliga kontrakt med ryska företag.
I september ska regeringen överlämna en proposition om uteslutningsgrunder i valfrihetssystem och rättsligt stöd för behandling av personuppgifter vid uppföljning av avtal. Förslagen kommer från Leverantörskontrollutredningen 2023.
Upphandlingsmyndigheten har riktat en del kritik i sina remissvar, enligt en sammanställning på myndighetens hemsida.
Flera utredningar med koppling till offentlig upphandling ska också presenteras under året.
Upphandlingsmyndigheten och flera andra myndigheter analyserar vilka åtgärder de kan bidra med i det brottsförebyggande arbetet. Uppdraget ska redovisa senast den 31 augusti.
Konkurrensverket ska föreslå regeländringar som gör det lättare att förkasta oseriösa anbud. Dessutom som rör kvalitetskrav i offentliga kontrakt. Uppdragen ska redovisas senast den 30 september respektive den 30 november.
FAKTA: IPI-förordningen
IPI-förordningen (International Procurement Instrument) har antagits av EU för att säkerställa rättvisa konkurrensvillkor vid offentlig upphandling. Den är utformad för att motverka diskriminering av EU-baserade företag som vill delta i offentliga upphandlingar utanför EU. Om tredjeländer begränsar tillgången för EU-företag till sina offentliga marknader, kan IPI användas för att införa restriktioner på dessa länders tillgång till EU:s upphandlingsmarknader.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer