Fackförbundet Vision, som organiserar många upphandlare, har undersökt arbetsvillkoren för upphandlingsansvariga. De strategiskt ansvariga för upphandling i Sveriges kommuner tecknar en dyster bild.
Sju av tio upphandlingsansvariga anser att den politiska ledningen i kommunen inte alls, eller inte tillräckligt prioriterar upphandlingsfrågor. Mer än hälften, 51 procent, anser att man inte har de förutsättningar som krävs för att bedriva upphandlingsverksamheten på ett bra sätt.
Upphandlingsenheterna beskrivs som snålt bemannade. De bristande resurserna resulterar i hög arbetsbelastning och att uppföljning och utvärdering nedprioriteras. Bara sex procent av dem som besvarat enkäten anser att de har stort utrymme för kontinuerlig uppföljning.
– Upphandlingar omsluter betydande värden och det är självklart att de medarbetare som arbetar med upphandling måste ha goda förutsättningar att genomföra sitt arbete på ett professionellt sätt, säger Annika Strandhäll, förbundsordförande för Vision.
Med stöd av sin rapport (pdf) föreslås ett fempunktsprogram för att utveckla upphandlingsprocesserna. Högst upp står en kompetenshöjning kring upphandling och inköp. Och då inte bara i tjänstemannaledet, utan också bland ansvariga politiker.
Vision menar att upphandlingsfunktionen bör betraktas som en strategisk ledningsfråga. En tydlig strategi/policy är därmed en självklarhet. Vidare bör mer tid och resurser avsättas för uppföljning och strategiskt utvecklingsarbete.
Sist, men inte minst, vill Vision flytta fram positionerna vad gäller etiska, miljömässiga och sociala krav vid upphandlingar.
– Upphandlingsfunktionen är ett strategiskt verktyg som rätt använt kan innebära såväl bättre ekonomi som högre kvalitet samt bidra till effektivare verksamheter och ett ökat resursutnyttjande.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer