Varje år upphandlas varor och tjänster för omkring 700 miljarder kronor, en femtedel av Sveriges BNP. Föreställ dig vilken kraft det skulle ge om dessa medel användes till att ställa om till en mer hållbar utveckling!
Därför har offentlig sektor, det vill säga staten, myndigheter, regioner, länsstyrelser och kommuner, en viktig roll i omställningen till ett samhälle som når miljö- och klimatmålen.
Inte minst behövs en vitamininjektion i pandemins darriga fotspår.
Ponera att allt från vilmadrasser på förskolan till tvätt av sjukhuskläder upphandlades med effektiva miljökrav. Då skulle offentlig sektor dels bidra till stora miljövinster, dels driva på hela marknaden att bli mer hållbar. För när aktörer spänner beställarmuskler tillsammans, då får vi ett ökat grönt utbud med konkurrenskraftiga priser.
Det skulle gynna all konsumtion, inte bara de offentliga inköpen.
Vår erfarenhet är att det gör skillnad när flera/stora aktörer ställer tuffa miljökrav och vi vill uppmana hela den offentliga sektorn att ta sitt ansvar. Men i dag vänder vi oss särskilt till vår största stad: Stockholm. Det är dags att göra som Köpenhamn!
Köpenhamns stad beslutade 2017 att upphandla miljömärkt med Svanen och EU-Blomman. Sedan dess har de knuffat marknaden i en mer hållbar riktning.
En utmaning är att det inom vissa produktområden finns för få miljömärkta produkter. Då vågar inte upphandlaren ställa krav, rädd för att bli utan produkter.
Köpenhamn tog initiativ till ett unikt samarbete för att tillsammans med andra aktörer inom offentlig sektor satsa på att göra marknaden grön. 60 organisationer, däribland Stockholm, har ställt sig bakom Köpenhamns stads initiativ.
Syftet är att flera upphandlande organisationer tillsammans signalerar att de vill köpa miljömärkt, till exempel möbler. Därefter bjuds leverantörer och producenter in till stormöten.
Tack vare att de involveras tidigt i upphandlingsprocessen så har flera valt att miljömärka sina produkter. Resultatet är att det nu finns ett bredare utbud av miljömärkta möbler för upphandlarna att välja bland.
Och fler produktområden är på gång. Till exempel så har 40 danska kommuner, med årliga inköp på över 400 miljoner danska kronor av arbetskläder och kontorsartiklar, beslutat att köpa miljömärkt i största möjliga utsträckning.
Att upphandla med miljökrav är att hushålla med resurser. Exempelvis kan man genom att använda Svanenmärkta tvätterier minska CO2-utsläpp motsvarande 47 000 bilresor mellan Haparanda och Skanör. Energibesparingen motsvarar uppvärmning av cirka 1 433 småhus per år.
Fördelen med att använda märkningar är att upphandlare sparar tid då de inte själva behöver utveckla tuffa miljö- och klimatkrav eller följa upp kraven. Miljömärkningarna Svanen och EU-Blomman jobbar på uppdrag av regeringen för att vägleda till hållbar konsumtion.
Nu är det dags för Stockholm att sätta fart och även bjuda in andra aktörer att samarbeta med!
Här kommer tre uppmaningar för att gå från ord till handling:
1) Återanvänd Köpenhamns modell! Samordna med andra offentliga aktörer.
2) Skapa en aktiv och fokuserad marknadsdialog. Bjud in producenter och leverantörer.
3) Välj några produktområden i taget att fokusera på och var tydliga med att ni vill ha produkterna miljömärkta.
Stockholm vi ser fram emot att stötta er i detta arbete!
Ragnar Unge
Vd, Miljömärkning Sverige
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer