Skip to content
  • Om oss
  • Kontakta oss
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera
Upphandling24
  • Nyheter
    • Debatt
    • Expertsvar
    • LOU
    • Nya LOU
    • Förvaltningsrätten
    • Direktupphandling
    • Överprövning
    • Ramavtal
    • Juridisk krönika
    • Rättsfallsanalys
  • Karriär
    • Lönestatistik
    • Lediga jobb
    • Platsannonsera
    • Student
    • Utbildningar
  • Konferens
  • Utbildning
  • Nätverk
  • Kompendier
  • Om oss
    • Om oss
    • Kontakta oss
    • Nyhetsbrev
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera

De har makten över upphandling del 2

MaktlistanVar tas besluten om spelreglerna för offentlig upphandling? Upphandling24 har kartlagt de kända, men även de mera dolda, makthavarna som har inflytande över offentlig upphandling. Här är rösterna som hörs i diskussionen. Del 2 av 2.

| 2017-07-14

Upphandlare

Sveriges Offentliga Inköpare har över 1 500 medlemmar

Sverige Offentliga Inköpare är en yrkesorganisation för offentliga upphandlare som arbetar med kompetensutveckling främst genom de mycket populära årskonferenserna.

Ordförande är inköpschefen i Luleå Emma Breheim. Hon är utbildad ingenjör vid Luleå Tekniska högskola som från kommunens tekniska förvaltning tog steget in i upphandlingsvärlden för tio år sedan.

SOI har 1 500 medlemmar fördelade över hela landet och med arbetsplats inom både kommuner, regioner och landsting samt statliga myndigheter. SOI arbetar genom att utveckla, påverka och inspirera medlemmarna att ges bästa möjliga förutsättningar för att skapa bra offentliga affärer.

I SOI:s ögon är bra affärer en förutsättning för kärnverksamheten inom den offentliga sektorn. Därför påverkar SOI politiker och myndigheter för att få till ett flexibelt regelverk som möjliggör bra och innovativa affärer.

Sveriges Kommuner och Landsting

Sveriges Kommuner och Landsting är inte en organisation som är enkel att förstå, det gäller även vid frågor om offentlig upphandling. Särskilt som frågor om vinster i välfärden och krav på kollektivavtal har skapat politiska sprickor som ibland bakbinder organisationens experter.

Eva Sveman och Lena Svensson.

Eva Sveman

Den juridiska avdelningen på SKL ger snabba råd till kommuner i alla upptänkliga juridiska frågor. Där har förbunds-
juristen Eva Sveman arbetat med offentlig upphandling ända sedan 1990-talet.
När hon talar om offentlig upphandling är kritiken mot lagstiftningen bitande.

Lena Svensson

Lena Svensson, som har arbetat med SKL:s policy angående upphandling och avtal med privata vård och omsorgsföretag, har fått ansvaret för projektet Upphandling för förnyelse. SKL ska bland annat verka för att fler funktions- och innovationsvänliga upphandlingar genomförs. Kommuner och branschorganisationer ska samarbeta för att öka effektiviteten och minska kostnaderna.

Klas Danerlöv

Klas Danerlöv är handläggaren som har innovationsfrågorna på sitt bord. Han har visat intresse för innovationsupphandlingar och var en av de drivande bakom konceptet Tidiga Dialoger inom offentlig upphandling. Klas Danerlöv är en statsvetare som före SKL var på näringsdepartementet.

Hållbar utveckling

Hållbarhetsfrågorna har brett stöd bland politiker. Projektet Hållbar utveckling, som drivits sedan 2010, syftar till en gemensam uppförandekod för leverantörer som bygger på Global Compacts tio principer. Projektet ägs av Sveriges landsting och regioner (men kommunerna är lämnade utanför) och SKL Kommentus.

Pauline Göthberg

Pauline Göthberg är nationell samordnare för socialt ansvar i offentlig upphandling på projektet Hållbar utveckling. Men projektkontoret finns inte inom SKL utan hos Stockholms läns landsting, SLL. Hon är doktor i företagsekonomi från KTH.

Advokater

sara li anna ulvsdotter delphi

Sara-Li Olovsson ochAnna Ulfsdotter Forssell.

Delphi

Anna Ulfsdotter Forssell

Delphis stjärnadvokat inom offentlig upphandling är Anna Ulfsdotter Forssell. Hon är vältalig och mycket populär som talare. Hon har flera gånger rankats som en av världens tio bästa advokater inom rättsområdet offentlig upphandling, enligt Who’s Who Legal Public Procurement.

Sara-Li Olovsson

Även Sara-Li Olovsson är specialiserad inom offentlig upphandling och en uppskattad talare.

Lindahls

Eva-Maj Mühlenbock

Eva-Maj Mühlenbock är chef för upphandlingsgruppen inom Lindahls. Hon är en ofta anlitad föredragshållare och har under flera år rankats som leading expert inom EU & public procurement, Chambers Europe.

Catharina Piper

Eva-Maj Mühlenbocks kollega Catharina Piper är också en välkänd upphandlingsadvokat.

Rambergs

johan stern björn bergström

Johan Stern och Björn Bergström.

Johan Stern

Rambergs försöker skaffa sig en profil inom offentlig upphandling. Mest känd talare är Johan Stern. Han har en bakgrund som konsultchef vid Verket för Högskoleservice, VHS, som namnet till trots erbjöd upphandlingskonsultservice inom hela den statliga sektorn. Ett kul exempel på offentligt entreprenörskap innan regeringen stoppade det. Som jurist på Rambergs har Stern gjort sig känd för att predika om systematiken i upphandlingsarbetet.

Björn Bergström

Johan Stern har fått sällskap av tidigare SOI-ordförande Björn Bergström som också var på VHS innan han upphandlade åt länsstyrelsen i Stockholm och blev upphandlingschef på Riksbanken. Han var även varit på Upphandlingsstödet på Konkurrensverket.

Stavenow & Partners

Christoffer Stavenow

Christoffer Stavenow är en advokat som företagsnamnet till trots saknar partner. Men själv kör han på och talar gärna om miljökrav och sociala krav i offentlig upphandling. Han jobbade en gång på Nämnden för Upphandling innan han började arbeta med miljökriteriernas juridiska grund hos Miljöstyrningsrådet.

Front

Kaisa Adlercreutz och Robert Moldén.

Kaisa Adlercreutz

Kaisa Adlercreutz är advokat på Front och är en eftersökt talare på kurser och konferenser. Hon jobbade tidigare åt MAQS.

Robert Moldén

Robert Moldén på Front beskriver sig som EU-advokat och talar gärna på konferenser. Han är doktorand i upphandling och konkurrens. Robert Moldén arbetade en gång i tiden på Konkurrensverket.

andrea sundstrand

Andrea Sundstrand

Andrea Sundstrand har arbetat med upphandling sedan mitten på 1990-talet, först på Nämnden för Offentlig Upphandling och hon är sedan 2012 Sveriges enda disputerade forskare i upphandlingsrätt.

Hon undervisar på Stockholms universitet och arbetar som advokat och konsult i en egen firma. Hon skriver ofta rättsutlåtanden och ordnar dessutom kurser för jurister. Har dessutom hunnit med att ge ut Upphandlingsjuridisk tidskrift. Regeringen har utsett henne som enda jurist i Upphandlingsmyndighetens insynsråd.

Domare

Få domare vana vid upphandling

Med tanke på att cirka 7,5 procent av alla upphandlingar överprövas borde det finnas många experter på offentlig upphandling bland domarna. Men märkligt nog är det inte så. Förvaltningsdomstolarnas domare har normalt ingen specialisering. Både domare och föredragande kastar sig ofta mellan olika slags ärenden.

Eskil Nord

Nestorn bland få domare som har ett stort intresse för offentlig upphandling är Eskil Nord. Han är justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen.

Han har gått den vanliga domarkarriären och arbetade en gång på justitiedepartementet med att utforma den första versionen av LOU. Han har även varit utredare för den senaste versionen.

Helena Rosén Andersson

Helena Rosén Andersson utsågs i våras till justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen. Hon tillträder den 2 oktober. Hon är advokat sedan 2007 och arbetar med särskild inriktning mot offentlig upphandling vid Advokatfirman Lindahl i Göteborg. Hon har även erfarenhet av arbete som som utredningssekreterare i Upphandlingskommittén.

Tomas Kjellgren

Vid Förvaltningsrätten i Linköping är Tomas Kjellgren rådman. Han var tidigare advokat på Mannheimer Swartling, inriktad på offentlig upphandling.

Intresseorganisationer

Ellen Hausel Heldahl och Birgitta Laurent.

Svenskt Näringsliv

För ett par år sedan rekryterade Svenskt Näringsliv Ellen Hausel Heldahl som ett slags upphandlingsambassadör. Hon reser runt i landet i ett rasande tempo, träffar företag och kommuner och talar passionerat. Hon brinner för offentlig upphandling allt sedan tiden på Nämnden för Offentlig Upphandling.

Hon har arbetat på SKL:s juridiska enhet, i regeringskansliet och varit huvudsekreterare i flera utredningar. Kanske är hon främst känd är hon för att hon tog fram LOV.

En tid var hon avdelningschef för tillsyn på Konkurrensverket, innan hon fick ett uppdrag att utreda ny lagstiftning kring äldrefrågor. Men det gillade inte den nya regeringen så Ellen Hausel Heldahl återvände till offentlig upphandling.

Birgitta Laurent är även hon jurist på Svenskt Näringsliv. Där har hon varit ett dussin år och är också engagerad i
offentlig upphandling.

Almega

Stefan Holm och Ulf Lindberg.

Den som oftast företräder Almega i diskussioner om offentlig upphandling är Stefan Holm. Han är en statsvetare som efter några år på Nutek klev in i arbetsgivarvärlden för 15 år sedan.

Hans chef Ulf Lindberg, som också gärna debatterar, har över 25 år som arbetsgivarföreträdare. Almega har blivit kritiserat för lobbyarbetet mot civilministers förslag om kollektivavtalsliknande villkor i offentliga upphandlingar.

I tysthet undrar en del om det är logiskt att kämpa för företag som inte har kollektivavtal, företag som således inte är med i Almega?

Vårdföretagarna

Vårdföretagarna organiserar företag som säljer vård och omsorgstjänster till kommuner och landsting. I sig är organisationen en del av Almega, men driver sina egna frågor. Den senaste tiden har Vårdföretagarna kämpat mot Ilmar Reepalus förslag. Men annars är Vårdföretagarnas argument att LOV är bättre än LOU för patienterna, och kanske även för vårdföretagen… Håkan Tenelius, nedan, är näringspolitisk chef som försöker föra debatten.

Teknikföretagen

Lena Heldén och Peter Johansson.

Teknikföretagen, de stora svenska industriföretagen, har egentligen väldigt lite direkt försäljning till den civila offentliga sektorn. Så organisationens intresse gäller huvudsakligen innovationsupphandling. Då syns ibland Lena Heldén och Peter Johansson som båda arbetat åt Teknikföretagen i ett decennium. Men märkligast är nog att Teknikföretagens förre vd, Åke Svensson, innan han avgick som vd, blev utnämnd att sitta i Upphandlingsmyndighetens insynsråd som den ende företrädaren för näringslivet. Visserligen hade han som vd för Saab sålt stridsplan, men för så viktig utrustning gäller ju inte ens Lagen om upphandling på försvars- och säkerhetsområdet.

Den nuvarande vd:n Klas Wåhlberg, är mycket kvalificerad. Han har sålt lok och tåg sedan 1985 förutom fyra år ”på andra sidan” som chef för lokaltrafiken i Uppland. Han är även med i en pod om innovationsupphandling. Gå in på www.teknikforetagen.se och sök på t-line.

Företagarna

En flitig deltagare i olika paneldebatter är Ulrica Dyrke som är Företagarnas expert på offentlig upphandling och konkurrensfrågor. Hon har stridit för de små företagen i tio år. Dessförinnan var hon lika länge i regeringskansliet.

Kommunal

Fackförbundet Kommunal har många medlemmar som arbetar för företag som deltar i offentlig upphandling. Kommunals expert är juristen Oskar Taxén.

Entrepenörer

Fredrik Tamm.

Doublecheck

Fredrik Tamm äger upphandlingsstatistiken. När han försökte sälja ett system för elektroniska signaturer, halkade han in på att säkra dokumentationen i offentlig upphandling. Sedan kom han på att kommuners och myndigheters bokföring är offentlig. Nu samlar han in data från alla kommuner och säljer diagnoser och analyser genom sitt bolag Doublecheck. Han startade Sveriges Offentliga Leverantörer, FSOL, men organisationen har ännu inte fått luft under vingarna.

Hexanova

Urban Nilsson är ägare och vd för Hexanovagruppen. I 25 år har han byggt upp Hexanova. Numera handlar hans affärer om tidningar som Offentliga Affärer och Svensk Leverantörstidning, liksom kurser och mässor som Upphandlingsdagarna.

Inköpsrådet

Bo Nordlin är journalisten som startade och drev Upphandling24. Sedan 2016 har han ett nytt projekt, Inköpsrådet. Han beskriver verksamheten som en nyhetskälla som även ordnar kurser och konferenser.

Silf

Silf, Sveriges Inköps- och Logistikförbund är ett medlemsföretag som säljer utbildningstjänster inom inköp, både offentlig och privat sektor. Kurserna lockar med att deltagarna blir certifierade. Carina Dahllöf är vd. Hon har varit på Silf i 15 år.

Del 1 av listan hittar du här!

Redaktionen

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

En gång i veckan får du ett mejl med de viktigaste nyheterna i upphandlingsvärlden. Du får också information om våra kommande evenemang.

Fler nyheter

Foto: Mostphotos

Vill köpa 100 miljoner snabbtester

I juni beräknas Adda Inköpscentral ha ett färdigt ramavtal för snabbtester för covid-19. Volymen uppskattas till 100 miljoner tester.

Foto: Mostphotos

Så tycker upphandlare om distansjobb

Karriär

Ensamt och tråkigt. Eller en befrielse att slippa pendla till kontoret. Ungefär lika många av landets upphandlare är övervägande positiva respektive övervägande negativa till att jobba hemifrån under pandemin. Det visar en enkät från Upphandling24 och Inköpsrådet.

Klippans upphandlare får bäst betyg

Företagare som varit i kontakt med sin kommun ger högst betyg åt upphandlare i Klippan, Strängnäs och Täby. Det som värdesätts högst är kompetens och information. Det framgår av en enkät från SKR.

Foto: Mostphotos

Kunde inte backa från muta

Två tidigare anställda vid SLU döms för mutbrott efter att ha accepterat en inbjudan om en gratis fotbollsresa. Att en av dem tänkte betala själv och den andre tänkte avstå från resan gör dem inte oskyldiga, enligt tingsrätten.

Foto: Mostphotos

Mer byggnader och mindre godis

Ett kraftigt byggande drog upp de totala inköpen. Samtidigt gjorde stängningen av Liseberg att inköpen av snacks och godis rasade med 97 procent. Det visar statistik för Göteborgs stads inköp under coronaåret 2020.

”Upphandling – hållbarhetsmotor”

Debatt

När kommunfullmäktige i Halmstad år 2019 i bred politisk enighet antog vår kommuns första strategiska plan var hållbarhetsfrågorna en bärande del av strategin. Den strategiska planen är ett övergripande inriktningsbeslut som sedan dess genomsyrar mycket av arbetet i budgetar, verksamhetsplaner och övriga strategiska dokument, skriver Jonas Bergman, M, kommunstyrelsens ordförande.

Lediga jobb

Upphandlingscenter Falun Borlänge-regionen söker Upphandlare

Skånes Kommuner söker senior upphandlare

Strategisk upphandlare till Socialstyrelsen

  • Upphandlare/inköpare till Medicinsk Diagnostik Karolinska
  • Senior Upphandlare till Svefa i Göteborg
  • Upphandlingsjurister till Statens inköpscentral
  • Göteborgs Stad söker upphandlingsjurist med förvaltningsjuridisk inriktning
  • SKL Kommentus Inköpscentral söker Upphandlare
  • Upphandlare till SISAB
  • Region Jämtland Härjedalen söker Upphandlare för fastighetsrelaterade upphandlingar
  • Chalmers söker Upphandlare
  • Halmstad kommun söker Avtalscontroller
  • Halmstad kommun söker Upphandlare
  • Upphandlare inom IT till Helsingborgshem
  • Folkhälsomyndigheten söker Upphandlare
  • Telge söker Senior entreprenadinköpare

Senaste nyheterna

Vill köpa 100 miljoner snabbtester Vill köpa 100 miljoner snabbtester
Så tycker upphandlare om distansjobb Så tycker upphandlare om distansjobb
Klippans upphandlare får bäst betyg Klippans upphandlare får bäst betyg
Kunde inte backa från mutaKunde inte backa från muta
Mer byggnader och mindre godisMer byggnader och mindre godis
”Upphandling – hållbarhetsmotor” ”Upphandling – hållbarhetsmotor”
Miljonskadestånd efter larmhaveri Miljonskadestånd efter larmhaveri
Farliga ämnen i barns lekmiljö Farliga ämnen i barns lekmiljö

Senaste kommentarerna

  • Klippans upphandlare får bäst betygStopp ett tag nu, dags att lägga i handbromsen. Varken Sigtuna eller Göteborg handlar ju om upphandlingsfunktionerna, tvärtom, felet var...
  • Klippans upphandlare får bäst betygKänns inte trovärdigt för fem öre med Sigtuna på sjätte plats. De måste ha missat Uppdrag gransknings reportage om mutskandalen...
  • Klippans upphandlare får bäst betygGod idé, men visst skulle det vara bra med fler svar, även om den här typen av frågor främst brukar...
  • Klippans upphandlare får bäst betygUtmärkt initiativ av SKR. Det är troligen inte en slump att merparten av kommunerna i bottenskiktet själva eller genom sina...
  • Har fokus på pris kontra kvalitetKänns lite naivt att man i LCC-avsnittet bara tar upp bränsleförbrukning. När det gäller fordon står ofta uh-kostnaderna under fordonens...

Shortcodes Ultimate

Aktuella utbildningar

  • Kvalificerad IT-upphandlare | 21-22 april
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | 11 maj
  • Förhandling som redskap inom offentlig upphandling | 25 maj
  • Få fart på er avtals­förvaltning | 12 oktober
  • Leda upphandlingar effektivt | 14 oktober
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 20-21 oktober
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 9 november
  • Anbuds­utvärdering – med utvärderings­modeller och -kriterier | Hösten 2021

Guide – upphandla moduler

Upphandling24 har tillsammans med bolag i branschen tagit fram en guide för att upphandla moduler. Läs hela den 13-sidiga pdf:en och få tips och råd från upphandlare, leverantörer och jurister. Guiden är kostnadsfri.

Annons

Tryggare avtal för båda parter

Aff har revolutionerat avtal och upphandlingar för tjänsteentreprenader. ”Nyckeln till framgång är att branschens parter tillsammans står bakom Aff”, säger advokaten Pehr Jacobson, som utvecklat konceptet sedan starten 1995.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

En gång i veckan får du ett mejl med de viktigaste nyheterna i upphandlingsvärlden. Du får också information om våra kommande evenemang.

Prenumerera, nyhetsbrev
Typ av verksamhet *
Specialområde
Jag godkänner att mina uppgifter lagras (integritespolicy) *

Om Upphandling24

Upphandling24 ges ut av PMP Public Media Partner AB. Ansvarig utgivare: Helle Kierkegaard

 

Kontaktuppgifter

Postadress: Upphandling24, Mariebergsgatan 15, 112 19 Stockholm
Besöksadress: Tegnérgatan 39,  Stockholm

Länkar

Personuppgiftspolicy »
Prenumerera på nyhetsbrev »
Annonsera »