Projektet drivs av Livsmedelsverket och Vinnova i samarbete med flera andra aktörer, och är del i en större satsning kring mat och de globala hållbarhetsmålen Agenda 2030. Totalt ansökte 25 kommuner om att delta.
Projektet ska utveckla framtidens hållbara skolmatssystem för att på ett bättre sätt kunna ta vara på den resurs som skolmåltiden är – i allt från jord till bord.
Det kan till exempel handla om upphandling, livsmedelsproduktion, måltidsmiljö och elevinflytande.
I Karlstad var arbetet på god väg redan innan projektet startades. Flera kommunala förvaltningar och externa aktörer har varit delaktiga och det finns en stor vilja att testa nya metoder.
– Det här ger oss bra förutsättningar att fortsätta vårt arbete. Vi har redan gjort försök som går hand i hand med projektet, bland annat inom odling och pedagogik, men vi har saknat de nycklar och lösningar som projektet ska leverera, säger Niklas Wikström, ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Arbetet kommer bland annat att ske i experimentella miljöer på ett antal grund- och gymnasieskolor. Exempel på arbetsområden är odling, matsvinn, hållbarhet, elevers hälsa och måluppfyllelse, digitalisering, skolrestaurangens design och hur skolan på ett bra sätt kan inkludera skolmåltiden i undervisningen.
En annan viktig del är samarbetet med lokala producenter och att se hur kommunen, som är en stor aktör, kan vara drivande ur ett hållbarhetsperspektiv när det gäller livsmedelsförsörjning.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer