Regelverket kring upphandling är fortfarande alltför komplext och omfattande. I sitt remissvar på Genomförandeutredningens delbetänkande efterlyser SKL-ordföranden Anders Knape fler förenklingar.
Sveriges Kommuner och Landsting ger både ris och ros till Genomförandeutredningen. I remissvaret (pdf) på SOU 2014:51 “Nya regler om upphandling” (pdf) konstateras att regelverket är för komplext och omfattande.
– Upphandlingsreglerna har till viss del blivit mer flexibla, men vi vet att det går att göra mer, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.
Han tar direktivet om upphandling av koncessioner som ett gott exempel. Det är inte lika detaljerat som upphandlingsdirektivet.
SKL uppmanar regeringen att tillsätta en utredning med uppdrag att förenkla regelverket för upphandling under tröskelvärdena och upphandling av sociala tjänster.
Utredningens förslag om att de nya lagarna ska innehålla bestämmelser om dynamiska inköpssystem, det vill säga elektroniska processer för anskaffning av standardprodukter, gillas. Förbundet är positivt till att dynamiska inköpssystem kan användas även vid upphandling som faller utanför direktivens tillämpningsområde.
– Dynamiska inköpssystem ökar konkurrensen och möjliggör för nya leverantörer att komma in under pågående avtalstid. Det främjar e-handeln, säger Anders Knape.
SKL ser positivt på förslaget att Sverige även fortsättningsvis ska ha två separata upphandlingslagar. Att de nya upphandlingsreglerna också framöver innehåller bestämmelser om att miljöhänsyn och social hänsyn bör beaktas vid offentlig upphandling.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer