Sedan 1 oktober köper Sandvikens kommun allt färskt kött från Andersson och Tillman i Uppsala som har slakterier i Uppsala och Heby. Köttet kommer från gårdar regionen: Gästrikland, Västmanland, Uppland och Dalarna.
Dessutom köper kommunen kött billigare än med det gamla avtalet, bland annat eftersom man släppt på kravet att ha ekologiskt köttfärs, något som gjorde att det levererades från Tyskland. Nu kommer köttfärsen från gårdar i regionen.
– Vi tänkte helt nytt kring köttet. Det är första gången vi upphandlar färskt kött separat. Vi bjöd in till bondeträffarna för att lära oss mer inför hur vi skulle utforma underlaget. Vi har också haft kortare avtalstid för att kunna vara flexibla och kanske fråga annorlunda i nästa upphandling, säger upphandlare
Katarina Bryskhe på Sandvikens kommuns inköpskontor och den som varit ansvarig för upphandlingen.
Hon berättar att nyckeln till att lyckas upphandla kött lokalt var att de ställde krav på spårbarhet av djur ned till gård, samt krav på hängmörning, något större grossister har svårt att uppfylla.
– Sedan blev det så lyckat att Andersson & Tillman vann upphandlingen och de tar köttdjur från vår region. För att nå lokala producenter måste man veta deras förutsättningar. Innan denna upphandling hade vi två möten med lokala bönder just för att höra deras förutsättningar och tankar, vilket var väldigt givande. Nu valde vi att inte utforma underlaget för att passa en enskild köttbonde, för vi är inte redo för det än, men det kanske vi är om en inte alltför lång framtid, säger Katarina Bryskhe till Upphandling24.
Hon berättar att en stor del av lösningen att nå små lokala producenter är att Sandviken sedan tidigare upphandlat en logistiklösning med distributionscentral.
– Många mindre aktörer saknar möjlighet att köra ut sina varor till alla skolor, förskolor och äldreboenden i en kommun. Vi skalade också bort mycket “onödig” text i underlaget och försökte förenkla så mycket det gick vid anbudslämnandet – allt för att underlätta för mindre anbudsvana att lämna anbud. Men generellt är det nog att dela upp underlaget i mindre delar, träffa producenter samt att ha en logistiklösning som är de största delarna i att nå lokala producenter, säger hon.
Kan erfarenheterna användas i andra upphandlingar?
– Erfarenheterna kan absolut användas i andra upphandlingar. I Sandviken vill vi som i många andra kommuner öka andelen lokala leverantörer, och just att bjuda in dem och verkligen försöka förstå deras verklighet är jätteviktigt. Att våga tänka nytt och prova sig fram, det tar en del resurser men resultatet kan bli väldigt bra, säger Katarina Bryskhe.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer