Region Örebro län valde nyligen att teckna avtal om cykelreparationer med ett arbetsintegrerande socialt företag, Cykelreturen.
Ett sådant företag har som övergripande ändamål att integrera människor som har stora svårigheter att få och/eller behålla ett arbete, i arbetsliv och samhälle.
Enligt upphandlingschefen Marcus Liljenroth är avtalet resultatet av ett nytt sätt att arbeta i regionen.
– Vi har ett tydligt uppdrag att få in den här typen av företag inom de avtalsområden där det är möjligt. Därför ordnar vi bland annat en ”anbudsskola” där vi bjuder in företag och berättar om offentlig upphandling och om våra kommande behov.
Ett av de områden som identifierades var just cykelreparationer och service av cyklar. Regionen hade behov av ytterligare en partner som komplement till de befintliga.
– Sedan gjorde vi en direktupphandling eftersom kostnaden för service och reparation av cyklar understiger beloppsgränsen för att göra en annonserad upphandling. Utifrån detta tillfrågades Cykelreturen, säger upphandlaren Christoffer Smed.
Enligt Marcus Liljeroth är det viktigt att lyfta blicken. Annars är det lätt att fasta i ett traditionellt tänk.
– I många fall tänker vi väldigt stort och ska försöka få in den här typen av företag i de stora upphandlingarna. Nu har vi i stället funderat över hur vi ganska enkelt kan göra för att få effekt. Det är inga stora värden men kan göra stor skillnad.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer