Våren 2013 fick Yahoos vd Marissa Mayer stark kritik för sitt besluta att sätta stopp för distansarbete, något hon förklarade med att man uppnår bättre resultat genom att arbeta i grupp. Nu har University of Illinois presenterat resultatet av en studie där man undersökt olika aspekter av distansarbete och inte minst vad detta innebär för just produktiviteten.
I rapporten skriver professor Ravi Gajendran att man före Yahoochefens uppmärksammade beslut bara hade vaga aningar om utfallet när det gäller annat än sådant som uppenbara fördelar för att slippa sitta i bilköer.
– Vi kan nu visa att distansarbetare både uppvisar bra prestanda och samarbetsförmåga med sina kollegor. I vår studie framgår det att distansarbetare presterar något bättre än de som sitter på kontoret och därmed går det i alla fall att säga att arbete på distans inte innebär någon skada för arbetsgivaren.
Bland de skäl till den ökade prestationen som rapporten lyfter fram är att distansarbetare har en tendens att lägga på ett extra kol för att kunna berättiga sitt val att jobba hemma och det gäller även sådant som rör kommunikation med andra medarbetare.
I Sverige har distansarbete ökat år från år. Under 2013 hade hela 55 procent av företagen anställda som arbetade hemifrån, enligt en rapport från SCB. För fem år sedan låg samma siffra på 45 procent. Det kan jämföras med den amerikanska marknaden där bara kring tio procent jobbar hemifrån. Under Global Leadership Summit i London nyligen uppgav 34 procent av företagsledarna att man kommer att tillåta hälften av de anställda att jobba hemifrån kring år 2020.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer