Organisationen British standards institute har tagit fram en ny global certifiering som ska bromsa utvecklingen av antibiotikaresistens. Detta genom att främja ansvarsfull tillverkning med minimerad risk för utsläpp av antibiotikarester.
Förhoppningen är att så många företag som möjligt ansöker.
– Det är ett sätt att visa att tillverkarna i den globala antibiotikaleveranskedjan vidtar nödvändiga åtgärder för att säkerställa att antibiotika produceras ansvarsfullt, säger Bengt Mattson, antibiotikaexpert på Lif, branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen i Sverige.
Parallellt har upphandlingsorganisationerna i Norge, Danmark och Island formulerat gemensamma miljökriterier för framtida nordiska upphandlingar av antibiotika. BSI-certifieringen ska räcka för att kvalificera produkterna.
Men Sverige har valt att ställa sig vid sidan om och utveckla en egen certifieringsprocess, något Bengt Mattson beklagar.
– Läkemedelsbranschen vill ha harmonierade krav i Norden. Om certifieringen fungerar som bevis för en ansvarsfull tillverkning effektiviserar det arbetet för både företag och myndigheter. Att utarbeta en svensk variant känns överflödigt och kommer dessutom leda till dubbeljobb när den tas i bruk, säger han.
Halva poängen med certifieringar är ju just igenkänningsvärdet och harmoniseringen. Ju fler som ansluter till en “best practice” desto bättre. Tyvärr är ju Sverige i allmänhet ett land som ofta vill sticka näsan högre upp i vädret än omgivningen och därför ofta blir en unik snöflinga.
Glädjande nog står det upphandling fritt att välja ambitionsnivå så visar det sig att British standards institutes globala certifiering eller BSI är bättre eller i högre grad antas av marknaden så är det den kravnivån som kommer att ställas. Sedan är det upp till den svenska standarden att visa att den når upp till jämförbar nivå.