På punkt efter punkt anser Johan Pehrson, folkpartistisk riksdagsledamot för Örebro län, att överenskommelsen om upphandlad välfärd presenterar bredsidor som försvårar eller omöjliggör privata alternativ i välfärden.
Han anser att det är tydligt att den linje som Socialdemokraterna företrätt fått stå tillbaka för Vänsterpartiets iver att avskaffa valfrihet och företagande:
– Jag blir uppgiven. En förutsättning för att träffa nya överenskommelsen är att hålla de gamla. Det är bekymmersamt för framtiden.
Håkan Tenelius, näringspolitisk chef hos Vårdföretagarna, säger att uppgörelsen direkt slår direkt mot 10 000 småföretagare i vården. Istället för att fokusera på bästa möjliga kvalitet i vården försöker de rödgröna partierna hitta så många sätt som möjligt att hindra vårdens entreprenörer.
– Även om inget beslut fattas just nu gör utredningen att den politiska osäkerheten ökar. Privata vårdgivare vågar inte utveckla sin verksamhet och anställda med idéer om hur vården kan bli bättre vågar inte starta företag.
Han vill se en blocköverskridande uppgörelse om den privata vårdens och omsorgens villkor på lång sikt med syftet att ge de bästa krafterna chansen att utveckla välfärden:
– Grundbultar i uppgörelsen måste vara likvärdiga villkor oberoende av driftsform, nationell mätning och redovisning av kvalitet, och valfrihet för brukare och patienter.
Ett mycket mer långtgående förslag än vad vi trodde. Det säger Mikaela Valtersson, ordförande i Friskolornas riksförbund, som tycker att det är tragiskt att regeringen nu helt går Vänsterpartiets väg.
– Mångfalden kommer att minska och färre kommer att kunna välja det alternativ som passar just dem.
“Dråpslag mot valfriheten”
Kommentarerna runt uppgörelsen mellan regeringen och Vänsterpartiet om privata aktörer i välfärden har inte låtit vänta på sig. Ett mycket mer långtgående förslag än vad vi trodde säger exempelvis Mikaela Valtersson på Friskolornas riksförbund.
| 2014-10-07
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer