Vilka moraliska krav kan man ställa på en leverantör?
Hösten 2022 väckte Henrik Karlsson, direktör på förvaltningen för inköp och upphandling på Göteborgs Stad, frågan genom att i ett inlägg på Linkedin rikta hård kritik mot en icke namngiven leverantör.
Anledningen var att företaget beslutat flyga 20 personer till ett internt arbetsmöte på Mallorca.
Inlägget väckte starka reaktioner bland de över 100 000 personer som sett det, och när Upphandling24 uppmärksammade frågan fylldes kommentarsfältet snabbt.
Nu med snart ett års perspektiv på händelsen resonerar Henrik Karlsson så här:
– Inlägget gav många nya kontakter och väldigt spännande och positiv respons. Det var inte väntat, men jag kan inte säga att jag där och då tänkte så noga på hur mycket reaktioner det kunde ge, skriver han i ett mejl till Upphandling24.
Han passar också på att reflektera vidare kring frågan, och drar bland annat paralleller med de listor på företag som gör affärer med Ryssland och eventuella bojkotter av dem.
– Dessa listor ligger ju utanför de sanktioner som EU beslutat om. Frågan är vilka moraliska krav som kan ställas på oss som köpare och vilka legala möjligheter vi i så fall har att agera, skriver Henrik Karlsson och fortsätter:
– Det är ett långsiktigt arbete men jag är övertygad om att en analys om fem år kommer visa att vi är många som då på ett bättre sätt integrerar hållbarhetsperspektiven och organisationens målsättningar brett i inköpsarbetet.
Han ger vidare ett tankeväckande exempel från näringslivet där en stor, icke namngiven, koncern inte bara jobbar med ”audits” i leverantörsledet utan även granskar sina kunder.
– De insåg att de inte kan sälja sin utrustning till köpare som använder den på ett sätt som utnyttjar människor eller förorenar naturen. Organisationens mål måste slå igenom brett, annars riskerar det slå tillbaka. Ett företag agerar inte minst av ekonomiska skäl, medan vi som kommun gör det utifrån trovärdigheten mot medborgaren, betonar Henrik Karlsson.
Problemet med Henriks agerande hösten 2022 var att:
-Av hundratals leverantörer som har Göteborg som kund och ibland flyger, så valde han ut en leverantör att hacka på. Även om leverantören inte pekades ut med namn, så var det möjligt för många personer att identifiera vilket företag som avsågs. Mig veterligen har flera anställda på det utpekade företaget tagit illa vid sig.
-Henrik har själv flugit i många sammanhang där annat sätt att resa vore möjligt.
-Enligt vad jag hört har Henrik inte på något sätt hört av sig till det utpekade företaget och dess personal och bett om ursäkt.
-Göteborg lever inte alls som de lär. I upphandlingar den senaste tiden avseende liknande tjänster som den utpekade leverantören tillhandahåller, har Göteborg inte ställt några relevanta miljökrav avseende resor överhuvudtaget. Miljövänliga resor var jätteviktigt hösten 2022, men hösten 2023 struntar Göteborg helt i att sälla lämpliga miljökrav?
En person i en hög maktposition inom offentlig sektor bör undvika att missbruka den makten på ett sätt som går ut över mindre företag och dess personal. Att fälla dom över enskilda personer och företag hanteras lämpligtvis av domstolar enligt en rättssäker process där den anklagade ges möjlighet att komma till tals innan dom faller.