”Det utdömda skadeståndsbeloppet utgör ett av det högsta – om inte det allra högsta – skadeståndet för otillåten direktupphandling som dömts ut i Sverige.”, framhåller advokaterna Carl Norén och Olof Larsberger, Kastell advokatbyrå, i en mejlkommentar.
De har varit ombud för Svensk dos i en rättsprocess där Uppsala tingsrätt går helt på företagets linje.
Den så kallade Sjuklövern – med regionerna Dalarna, Gävleborg, Sörmland, Uppsala, Värmland, Västmanland och Örebro – gjorde fel vid direkttilldelning av ett miljardkontrakt med Apotekstjänst.
Uppsala tingsrätt slår fast att de varit fråga om en tjänstekoncession där lagen om upphandling av koncessioner, LUK, borde ha tillämpats.
”Regionerna förlängde avtalet med en och samma leverantör flera gånger under mycket lång tid och satte därmed konkurrensen ur spel. Regionerna bestred dock att upphandlingsreglerna överhuvudtaget var tillämpliga, att man hade brutit mot reglerna samt att klienten lidit skada. Klienten fick dock rätt på varje punkt och fallet visar att skadestånd som rättsmedel mot otillåten direktupphandling faktiskt fungerar.”, kommenterar Carl Norén och Olof Larsberger.
Rätten till skadestånd kräver att Svensk dos kunnat visa att företaget skulle ha lämnat anbud om man fått chansen och även haft en realistisk möjlighet att bli avtalspart.
På en marknad med Svensk dos som en av tre potentiella leverantörer och där företaget historiskt deltagit i tidigare upphandlingar av dostjänster, bedömer rätten att kraven är uppfyllda.
Uppsala tingsrätt anser också att företaget presenterat en övertygande utredning av beräknat resultatbortfall.
Sjuklövern står för ungefär en femtedel av den svenska marknaden för dosdispensering. Det totala skadeståndet fördelas per region utifrån patientantal med som med högst 1,5 miljoner kronor (Region Uppsala).
Regionerna har fram till 5 april på sig att överklaga domen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer