Vid Enköpings kommuns upphandling av handledningstjänster rangordnades Mats Jonsson Diversehandel som nummer ett inom alla områden som omfattades av ramavtalet. Fast kommunen följde inte avropsordningen.
Av tingsrätten döms kommunen därför till 33 200 kronor i uteblivna intäkter till den förbigångne leverantören. Även rättegångskostnaderna, på 132 400 kronor, ska fullt ut ersättas av kommunen.
Bakgrunden är att Enköpings kommun bjöd in samtliga upphandlade leverantörer till en informationsträff där de fick presentera sig för de olika grupperna som var aktuella för handledning. Rangordningen till trots valde kommunen Curativa och Framnäsgruppen.
Mats Jonsson Diversehandel beskrev träffarna som en andra konkurrensutsättning präglade av skönsmässiga bedömningar och godtycke. Kommunen ansåg för sin del att omständigheterna har varit sådana att man haft rätt enligt ramavtalet att göra avsteg från rangordningen i och med att man efterfrågade viss metod.
Enligt vittnen ur grupperna, förhörda under sanningsförsäkran, trodde de att de fick välja vem de önskade anlita. Det hade inte klart för sig att det fanns en rangordning som i första hand skulle följas, utan uppfattade det som om att grupperna fritt kunde välja mellan de olika aktörerna med ramavtal.
Enligt domen har avrop skett i strid med lagen om offentlig upphandling. Kommunen saknar särskilda skäl till att frångå den i avtalet fastlagda rangordningen.
Dyrt att ignorera rangordning
Enköpings kommun får betala skadestånd till en upphandlad leverantör. Kommunen har inte hedrat tilldelningsbeslutets rangordning och får därför även stå för rättegångskostnaderna enligt tingsrättens dom.
| 2014-10-15
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer