-Det är bedrövligt hanterat av kommunledningen och uppenbart att man valt att dela upp avtalen på fem förvaltningar för att kringgå regelverket, säger Carl Otto Gählman, oppositionspolitiker för det lokala partiet Framtid i Kalix.
-Gång på gång har domstolar dömt ut upplägget och ändå har man försökt köra den juridiska processen i botten till höga kostnader.
En av leverantörerna som aldrig fick chansen att konkurrera om avtalen med Kalix kommun (15 900 invånare, Norrbottens län) tilldöms nu ett skäligt uppskattat skadeståndsbelopp om 600 000 kronor av Hovrätten för Övre Norrland (målnummer T 417-20)
Domstolen uppskattar egentligen ett belopp på högst 500 000 kronor som rimligt, men väger in det man ser som kommunens flagranta överträdelse av upphandlingsreglerna och uppenbara domstolstrots.
I sammanhanget retar sig Hovrätten på att kommunen ända sedan förvaltningsrätten ogiltigförklarat de direktupphandlade hyres- och serviceavtalen fortsatt att tillämpa dem.
Även Haparanda tingsrätt har tidigare i en dom från ifjol våras (målnummer T 798-17) dömt ut Kalix kommuns handläggning med ”den synnerliga allvarliga karaktären av kommunens uppsåtliga överträdelse av LOU och aktiva domstolstrots”.
Efter ett underkännande i förvaltningsrätten av en första, kommunövergripande upphandling valde Kalix kommun en uppdelning i tio delkontrakt fördelat på två kontrakt per nämnd (hyra och service) och ett upplägg med direktupphandling.
Manövern – motiverad av kommunen med att varje nämnd bör ses som en självständig, upphandlande myndighet – har underkänts av domstolarna.
En nämnd med egen upphandlingsorganisation och egen budget ska inte per automatik betraktas som en egen upphandlande myndighet, anser Hovrätten med stöd av HFD 2018 ref. 67.
Hovrätten menar att omständigheterna i Kalixfallet med avtalens naturlig samband i tid och innehåll gör att det inte borde ha delats upp i olika upphandlingar.
Hyres- och serviceavtalen har dels tecknats i mycket nära anslutning till varandra och det är även uppenbart, enligt domstolen, att kommunen sökt en helhetslösning för “skrivarsituationen”
Förutom skadeståndet döms Kalix kommun att betala motpartens juridiska kostnader, totalt 1,4 miljoner kronor.
Men kommunens försäkringsskydd gör förmodligen att den faktiska kostnaden begränsas till två basbelopp – knappt 100 000 kronor.
-Vi hade aldrig vidare med saken om vi inte hade haft försäkring, säger S-kommunalrådet Tommy Nilsson till Norrbottens Kuriren om domstolsprocessen som han kallar ”principiellt viktig”.
Carl Otto Gählman har i en interpellation väckt frågan för debatt på ett kommunfullmäktige till veckan.
-Det finns ett mönster i Kalix kommun kring att inte sköta upphandlingar och det beror mycket på att det området inte getts ordentligt med resurser men även på att politikerna inte lyssnar på den upphandlingskompetens som finns, säger han.
En rättsfallsanalys av Kalixdomen finns på inköpsrådet.se
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer