Landets upphandlande myndigheter uppmanas delta i uppropet ModUpp2020 (modern upphandling).
Därmed antar de målet att minst 50 procent av alla varor och tjänster som köps in ska vara tredjepartscertifierade enligt miljömiljömässiga och sociala hållbarskriterier senast år 2020.
Den 16 oktober deltog Camilla Petersson, inköpschef i Nässjö kommun, i en träff kring miljömärkning utifrån ModUpp2020. På mötet fanns bland annat representanter för Bra Miljöval och Fairtrade Sverige.
– Det här är intressanta frågor. Här i Nässjö ställer vi redan väldigt mycket miljökrav sedan lång tid tillbaka, säger hon.
Hon efterlyser samtidigt större tydlighet kring målet.
– 50 procent av vad? Man måste vara mycket mer specifik tycker jag, säger Camilla Petersson.
Om Nässjö kommun kommer att anta uppmaningen eller inte är upp till politikerna. Och de behöver förstås ha ett riktigt beslutsunderlag, påpekar Camilla Petersson.
– Det kostar att hitta bra metoder att mäta och följa upp eftersom det kan komma att krävas mycket manuell handpåläggning. Dessutom kan priset bli högre för miljömärkta produkter som är certifierade kontra miljömärkta produkter som inte är certifierade.
Hon påpekar också att miljökrav och miljömärkning är olika saker.
– Man kan fråga sig om det är själva märkningen som är viktig eller att produkten uppfyller miljökraven. Här gäller det också att vara tydlig.
Hon är nöjd med seminariet, inte minst eftersom det även gav en möjlighet att tala om vilka miljömässiga krav som ställs redan i dag.
– Ibland framställs det som att upphandlande myndigheter inte ställer så mycket miljökrav, men det gör vi och har gjort länge, Camilla Peterson.
Träffen arrangerades av Nässjö naturskyddsförening i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan, Nässjö Fairtrade City och Missionskyrkan i Nässjö.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer