Öresundskraft vill sälja det dotterbolag som tillhandahåller elnätstjänster. Av personalstyrkan på drygt 40 personer är hälften elmontörer. Övrig personal arbetar med bland annat anläggningsarbeten, mätaruppdrag och ledningsvisning
Tanken är att sälja Öresundskraft Tjänster mot en köpeskilling för att därefter teckna ett långsiktigt avtal om elnätstjänster med köparen. Fast det upplägget underkänns av förvaltningsrätten som i en färsk dom konstaterar att detta strider mot proportionalitetsprincipen.
Hans Norberg, vice vd vid Öresundskraft, är mycket förvånad:
– Redan i ett tidigt skede stämde vi noga av de juridiska aspekterna för att försäkra oss om att hela förfarandet skulle ske på ett korrekt sätt.
Han säger att upplägget bedöms vara det bästa i förhållande till den personal som berörs.
– Vi anser att det görs bäst genom överlåtelse av bolaget och att det inte står i konflikt med upphandlingsprinciperna för kommunala bolag. Faktum är ju att marknadens mest välrenommerade aktörer har lämnat anbud på dessa premisser.
Elin Ask, stadsjurist vid Helsingborgs stad, anser att Öresundskraft har ansträngt sig för att följa upphandlingsreglerna.
– Jag känner till andra fall där upphandling av tjänster har kombinerats med en försäljning av inventarier och personalövergångar och där detta inte varit några problem. Det borde inte vara någon skillnad på aktier och annan lös egendom, menar hon.
Enligt Hans Norberg kommer Öresundskraft nu att analysera domen för att besluta hur man ska gå vidare. Överprövning ska i så fall ske senast den 7 februari.
– Samtidigt kan vi konstatera att intresset för affären är fortsatt stort.
Elbolag får inte koppla ihop upphandling med försäljning
Öresundskraft får inte koppla samman upphandlingen av elnätstjänster med försäljningen av ett dotterbolag. Vice vd Hans Norberg förvånas över förvaltningsrättens dom om att detta upplägg strider mot proportionalitetsprincipen.
| 2014-01-23
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer