Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service trädde ikraft 1 januari 2019 men det är först från den 23 september som den får ett ordentligt genomslag inom offentlig sektor med krav på att befintliga webbplatser måste följa lagen.
Enligt tillsynsmyndigheten Digg – Myndigheten för digital förvaltning – ska lagstiftningen fungera som ett stöd för omkring 20 procent av befolkningen som har någon form av funktionsnedsättning.
Det kan handla om att anpassa webbinformation för att kunna reglera teckenavstånd eller nyttja ett installerat hjälpmedel som gör informationen mer användarvänlig.
Men det finns en betydande osäkerhet kring vilka nya skyldigheter som gäller för webbplatser inom offentliga sektorn.
–Vi har sett en stadig ökning av frågor den senaste tiden, särskilt frågor om vad som gäller för videofilmer och pdf-dokument, säger Tommy Olsson, specialist inom digital inkludering på Digg.
Av de tillgänglighetsredogörelser som olika statliga, kommunala och regionala enheter nu publicerar framgår också att det återstår en hel del arbete.
Umeå kommun, Konsumentverket och Arbetsmiljöverket är några av dessa som hänvisar till förbättringar först efter kommande upphandlingar.
Några organisationer som Region Uppsala sätter också en gräns för tillgänglighetsanpassningen genom att hänvisa till en undantagsbestämmelse för ”oskäligt betungande anpassning av systemen”.
”Region Uppsala skapar många av sina dokument via system som dessvärre gör att de inte helt och hållet följer tillgänglighetslagen. Att anpassa dessa system tar tid. Vi omhändertar detta vid större uppgraderingar eller upphandlingar av nya system.” , framhåller regionen i sin tillgänglighetsredogörelse.
Den nya lagstiftningen bygger på EU:s webbtillgänglighetsdirektiv och med ett ansvar för respektive medlemsland att övervaka att åtgärder genomförs.
Med drygt 300 planerade granskningsåtgärder för 2020 och -21 får man säga att Digg tar tillsynsavaret på allvar – om än med en mjuk touch.
–Vi kommer i förväg att kontakta de aktörer vi ska övervaka och om vi upptäcker brister kommer vi att påpeka dessa. Vi strävar i första hand att föra en dialog med aktören som ska se till att bristerna åtgärdas, säger Tommy Olsson.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer