När får ett anbud rättas, förtydligas och kompletteras utan att det strider mot reglerna i LOU och LUF?
En vanlig förekommande fråga i upphandlingssammanhang gäller möjligheten till rättelse respektive förtydligande och komplettering av anbud, det vill säga ändring av anbud efter att tidpunkten för anbudens lämnande har passerat.
Jag ska nu gå igenom de relevanta paragraferna i LOU och LUF och därefter försöka ge några riktlinjer för praktiska gränsdragningar.
Reglerna om rättelse av uppgifter i anbud finns i 9 kapitlet 8 paragrafen 1 stycket i LOU och LUF (upphandlingar över tröskelvärdena) eller i 15 kapitlet 12 paragrafen 1 stycket i LOU och LUF (upphandlingar under tröskelvärdena).
Av dessa bestämmelser följer att den upphandlande myndigheten eller enheten kan tillåta att en anbudssökande eller anbudsgivare rättar en uppenbar felskrivning, felräkning eller något annat uppenbart fel i anbudsansökan eller anbudet.
Det föreligger alltså ingen skyldighet för myndigheten eller enheten att tillåta att en rättelse görs. Däremot anser jag att det ska mycket till för att inte tillåta rättelse, men frågan får bedömas från fall till fall under förutsättning att villkoren för rättelse är uppfyllda.
Helt klart gäller att rättelse endast kan komma ifråga när det gäller uppenbara fel. Vidare kan utläsas att en rättelse, till skillnad från vad som gäller för kompletteringar och förtydliganden, initieras av anbudssökanden eller anbudsgivaren – normalt inte av den upphandlande myndigheten eller enheten.
Enheten kan begära komplettering
En upphandlande myndighet eller enhet får vidare enligt 9 kapitlet 8 paragrafen 2 stycket i LOU och LUF (upphandlingar över tröskelvärdena) och 15 kapitlet 12 paragrafen 2 stycket i LOU och LUF (upphandlingar under tröskelvärdena) begära att en anbudssökande eller anbudsgivare förtydligar eller kompletterar sin ansökan eller sitt anbud.
Här är det alltså myndigheten eller enheten som tar initiativet och inte anbudsgivaren eller anbudssökanden.
Det finns ingen skyldighet att begära komplettering eller förtydligande, utan det är endast en möjlighet som den upphandlande myndigheten eller enheten kan välja att utnyttja.
Det innebär att en leverantör aldrig kan kräva att den upphandlande myndigheten eller enheten vid utvärderingen ska beakta uppgifter som tillkommer efter sista dagen för inlämnande av anbud.
”Det finns ingen skyldighet för myndigheten eller enheten att tillåta en rättelse”
Dessutom framgår det av lagrummen att den upphandlande myndigheten eller enheten endast får begära komplettering eller förtydligande om det kan ske utan risk för särbehandling eller konkurrensbegränsning.
Sist i 9 kapitlet 8 paragrafen i LOU och LUF finns en möjlighet för myndigheten eller enheten att begära att en leverantör kompletterar handlingar som getts in och som avses i 10 och 11 kapitlet i LOU och LUF. Handlingar som avses är sådana som gäller krav på leverantören, handlingar i syfte att genomföra en leverantörskvalificering.
Reglerna i praktiken
Vad innebär då reglerna i praktiken? Tilllåtna förtydliganden och kompletteringar kan grovt sett sägas ha det gemensamt att det inte handlar om att ersätta tidigare lämnade uppgifter och på så sätt läka brister som fanns i det ursprungliga anbudet.
Förtydligandet eller kompletteringen måste i stället avse konkretiseringar av tidigare lämnade uppgifter.
Det betyder att uppgifter som rör obligatoriska krav i förfrågningsunderlaget och som helt saknas i anbudet som regel inte kan bli föremål för komplettering.
När det däremot gäller komplettering av handlingar följer av praxis att sådan också kan innebära att helt nya uppgifter tillförs under förutsättning att det rör sig om uppgifter från myndigheter, såsom exempelvis registreringsbevis.
Men jag avråder anbudssökande och anbudsgivare från att slarva med inlämnande av sådana uppgifter eftersom frågan om en komplettering eller ett förtydligande ska ske helt ligger i händerna på den upphandlande myndigheten och enheten.
Noggrannhet viktigt
Sammanfattningsvis – fortsätt att vara noggrann i anbudsansökan och anbud, missa inga uppgifter eller handlingar.
Om så sker riskerar ansökan eller anbudet att förkastas och du kan gå miste om en viktig affär.
Du kan aldrig räkna med att myndigheten eller enheten begär förtydligande eller komplettering.
Har någon praktisk förändring skett sedan 1/1 2017? (jfr 2016:1145 LOU 4 kap 9 §)